Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Pirbudak, günümüzde tedavi yöntemlerinin gelişmesi, güzellik ve sağlığın bir bütün olarak görülmesi ile beraber estetik kavramının büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek kişiye özel gülüş tasarımında yapılan estetik uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Gülüş tasarımının dişler, diş eti ve dudakların ayrı ayrı, birbirleriyle ve yüzün bütünü ile olan ilişkilerinin estetik kriterlere göre değerlendirilerek gülüş şeklinin planlanması olduğunu belirterek açıklamasına başlayan Pirbudak, estetik bir gülüşün, dişler ve dişeti dokularının formuna, rengine ve yapısına, gülme sırasında diş ve dudaklar arasındaki ilişkiye ve tüm bu faktörlerin yüz bütünlüğü içinde uyumlu olmasına bağlı olduğunu söyledi.

HALK ARASINDA YAPRAK PORSELEN OLARAK BİLİNEN GÜLÜŞ TASARIMLARI

Dr. Pirbudak, teknolojinin ilerlemesinin sadece tedavi yöntemlerinde kullanılan tekniklerin değil, birçok yeni restoratif materyalin de geliştirilmesine öncü olduğunu ifade ederek, “Günümüzde gülüş tasarımında zirkonya kronlar, cam seramik kronlar, inley-onley restorasyonlar, laminate veneer restorasyonlar, oklüzal veneer restorasyonlar sıklıkla kullanılmaktadır. Laminate veneer restorasyonlar (porselen laminalar) halk arasında yaprak porselen olarak da bilinirler. Dişlerin sadece ön yüzeyine uygulanan çok ince ve estetik restorasyonlardır. Porselen laminalar ile dişlerin rengi, şekli ve boyutları değiştirilebilir, dişler arasındaki boşluklar doldurulabilir” ifadelerini kullandı.