Honaz kirazı bu yıl hem yüzleri hem de cepleri güldürüyor. Kalitesi ve büyüklüğü nedeniyle dünyada en çok rağbet görenler arasında bulunan Honaz kirazı bu yıl rekolte ve fiyat artışıyla Honaz’a büyük oranda sağlayacak. 14-15 bin ton kiraz üretimi beklenen ilçede ihracata ise 12 bin ton ürün gitmesi bekleniyor. Şu an kilogram fiyatı 8-9 TL arasında gezen Honaz Kirazı’nın ilçeye sadece ihracattan 110 Milyon Lira katkısı olacak.

Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle 10-12 bin ton civarında kalan kiraz, bu yıl 14-15 bin ton civarına yükseldi. Fiyatlar ise maliyetlerin yükselmesi ve ürünlerin bu yıl daha kaliteli çıkması nedeniyle yüzde 30 oranında artış göstererek 3 TL’den 9 TL’ye yükseldi. Rekoltenin yükselmesi ihracat rakamlarına da yansıdı. Geçtiğimiz yıl 8 bin ton olarak gerçekleşen ihracatta beklenti 11 bin ton civarında. Bu surette Honaz kiraz ihracatından eski parayla 110 Trilyon gelir elde edecek.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ HONAZ KİRAZINI TALEP EDİYOR

Son yıllarda ihracı en fazla yapılan ürünlerden olan kiraz Honaz halkını ihya ederken, Avrupa’nın da damak tadına hizmet ediyor. Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, ihracatın en çok Avrupa ve İskandinav ülkelerine yapıldığını belirterek “Genelde Avrupa’da Hollanda ve Almanya’ya ihracat ettiğimiz kiraz Danimarka, İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkelerinde de tercih ediliyor.” İfadelerini kullandı. Girdi maliyetlerinin çok yükseldiğine dikkat çeken Yelek, Türkiye Ziraat Odaları Birliği nezdinde girişimleri olduğunu söyledi. Yelek, “Bu yıl yağışların afetsiz olması nedeniyle rekoltemiz çok iyi. Ancak gübre 60 TL’den 120 TL’ye yükseldi. Mazot desen 4 TL’den 6 TL’ye yükseldi. Zaten işçi maliyeti kilo başına 3 TL. Girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçiyi oldukça zor duruma sokuyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği nezdinde bu konuda girişimlerimiz mevcut. Bu konuda umutluyuz.” diye konuştu.