Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 19 Haziran 2026 itibarıyla yurttaşların banka ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 6 trilyon 483 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredi borçları 3 trilyon 319 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise 3 trilyon 162 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bu borçların yılın ilk altı ayında 907 milyar 188 milyon lira arttığı kaydedildi.

TAKİBE DÜŞEN ALACAKLAR YÜKSELİYOR

Bankaların ve finans kuruluşlarının tahsil edemediği bireysel kredi ile kredi kartı alacakları 19 Haziran itibarıyla 312 milyar liraya yükseldi. Yıl başından bu yana takibe düşen alacaklarda yüzde 32,3’lük artış yaşandı. Varlık yönetim şirketlerinin portföyündeki 132 milyar liralık batık alacak da eklendiğinde sistemdeki sorunlu bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının toplamı 440 milyar lirayı aştı.

İCRA DAİRELERİNDE REKOR DOSYA YÜKÜ

Ekonomik koşulların yargı sistemine yansıması da belirginleşti. UYAP verilerine göre 1 Ocak-27 Haziran 2026 tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine 4 milyon 929 bin yeni dosya girişi yapıldı. Sonuçlandırılan dosya sayısındaki artışa rağmen derdest dosya yükünde azalma görülmedi. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 27 Haziran 2026 itibarıyla 25 milyon 419 bin 757’ye ulaştı.

YÜKSEK ENFLASYON VE GEÇİM ZORLUĞU ETKİSİ

Enflasyon karşısında eriyen gelirler, temel ihtiyaçların dahi kredi kartıyla karşılanmasına yol açıyor. Büyüyen kredi kartı borçları ve yüksek faiz oranları, vatandaşların borçlarını çevirmesini giderek zorlaştırıyor. Bu durum hem bankacılık sektöründeki takip alacaklarını hem de icra dosya sayısını artıran temel etkenler arasında yer alıyor.

Denizlili mermerciler Afyon Mermer Fuarında
Denizlili mermerciler Afyon Mermer Fuarında
İçeriği Görüntüle