KAYSERİ (İGFA) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarında Yamula Barajı kıyısında bulunan ve fillerin atası olarak bilinen Choerolophodon Pentelici'ye ait tam kafatası fosili, dünyada tek örnek olarak literatüre geçiyor.

Dünya paleontoloji camiasının önde gelen isimlerinden Helsinki Üniversitesi Yerbilimleri ve Jeoloji Bölümü'nde görev yapan ve Proboscidea'lar (Hortumlular) konusunda uzman olan Doç. Dr. Juha Saarinen fosil üzerinde son incelemesini tamamlarken, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Büşükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a 7,5 milyon yıllık fosillerin kazı ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Finlandiyalı Juha'nın, tüm olan kafatası için iki gün tam çalışma yaptığını kaydederek, "Çalışma, yurtdışında gayet saygın bir dergide yayımlanacak. Çünkü çok önemli bir fosil dedi. Burası referans noktası olacak. Yakında Kayseri’nin adını da, Yamula’yı da dünya literatürüne yerleştirmiş olacağız. O açıdan da bizim için çok önemli bir gelişme. Bir anlamda Kayseri paleontolojide bir lider olacak, merkez olacak” diye konuştu.

 “KAYSERİMİZE YAKIŞIR MÜZE GELİYOR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da, fosiller konusunda yaşanan gelişmeleri memnuniyetle takip ettiklerini belirterek, bilim insanlarına her zaman destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Yamula Barajı kıyısında bulunan fosiller ile ilgili uzman bilim insanları tarafından yeni çalışmalara imza atıldığını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, "Okşan Hanım ve ekibi ile birlikte uluslararası boyuta taşıma yönünde yeni çalışmalara imza atılıyor. İnşallah biz yaptıracağımız müze ile hem müze sayısını artıracağız, hem de fosillerle ilgili Paleontoloji Müzemizi de böylece şehrimize kazandırmış olacağız. Bu alanda şehir olarak bir bakıma uğrak yeri olacağız" dedi.

Bu arada Nisan ayı itibariyle de müzenin ihalesinin yapılacağı öğrenildi.