BURSA (İGFA) - Mudanya Belediyesi’nce Girit Mahallesi olarak bilinen Mütareke ve Halitpaşa mahallesi sınırlarındaki esnafının ruhsat mağduriyetinin giderilmesi için hazırladığı 1/1000 Ölçekli Mudanya Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu ile Kentsel Sit Alanı 1/ 5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. 


Gerek bölgedeki yapıların fonksiyonlarına gerekse sokakların ne şekilde kullanılabileceğine ilişkin detaylı çözümler üretilen planlar, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun son toplantısında görüşüldü. Konut, ticaret, hizmet bölgeleri, kentsel tasarım alanları sınırlarının belirlendiği revizyon, kurulca uygun bulundu. 


Konuyla ilgili bilgi veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun hazırladıkları planın 1/5000’lik ana plana göre ek plan notlarıyla uyumlu hale getirilmesine karar vermesi sonrasında plan çalışmalarına başladıklarını hatırlattı. Mevcut SİT sınırının halihazırda gelişmiş ticaret alanlarının yeniden düzenlenmesi ve ticaret-hizmet-konut fonksiyonlarının da aynı özgünlükte korunmasına yönelik kararların revize edildiğini kaydeden Başkan Türkyılmaz, "Mudanyamızın turizm bölgesi sahil kesimlerinde yüzlerce işletmenin mağduriyetinin giderilmesi ve Girit mahallesi olarak anılan bölgenin açık hava müzesi haline getirilmesi çabamız, tarihsel geçmişi bulunan kentlerimiz için de emsal olacak. Mudanyamıza hayırlı olsun” diye konuştu.


Hatırlanacağı gibi, kurul toplantısına iki hafta kala ruhsat iptali, mühür fekki ve mevcut düzenlemede ruhsat alamayacak sivil mimarlık örneği bazı tarihi binalarda faaliyet gösteren toplam 13 esnafın işyeri, Mudanya Belediyesi'nce mühürlenmişti. Kısa adı MUTİK olan Mudanya Turizmi ve İşletmeleri Kalkındırma Derneği üyeleri ise, Mart 2020'den bugüne kadar çeşitli tarihlerde 13 esnafın ruhsatlarının iptal edildiğine dikkati çekerek, bölgedeki mağduriyetin önlenmesi adına kurumların adım atması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı.