BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi projesi kapsamında şehrin en eski ve değerli caddeleri arasında gösterilen Atatürk caddesi üzerinde başlattığı yıkım çalışmaları hızla devam ediyor. Kızılay binası ile başlayan şehrin mimari anlamında parmakla gösterilen eserlerinden Merkez Bankası ile süren kamulaştırma çalışmalarında sıra vatandaşların ikametgahları ile dükkanlarının bulunduğu alana girdi.

5’TE BİR FİYATINA DÜŞÜRÜLÜYOR

İlk görüşmelerin geçtiğimiz yıl başladığına değinen mağdur hak sahipleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi  Emlak ve İstimlak Daire başkanlığı görevlilerinin kendilerine normal rayiç bedellerinin 5’te biri oranında kamulaştırma teklifi sunduğunu hatırlattı. Metrekare fiyatı olarak 10 bin lira değer biçildiğini vurgulayan vatandaşlar, “ 2013 yılında bilirkişi rayiç bedeli 189 bin lira olarak tespit etti. 2020 yılına bizi görüşmeye davet ettiler. 260 bin lira eksper bedeli çıkarıldı. Evlerimiz ev olarak değil arsadan hisse olarak gösterilmeye çalışılıyor. Bizler teklifi doğal olarak kabul etmedik” açıklamasını yaptı.

BİLİRKİŞİ 1 SENEDİR GELMEDİ

O dönemde yetkililerin 15 gün içerisinde bilirkişi veya eksper geleceğini söylediğini hatırlatan hak sahipleri, “ Bir yılı aşkındır hiç kimse gelmedi. 130 metrekare brüt, 117 metrekare olan 3+1 olan dairelerimizin bugünkü değeri, Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği metrekare birim fiyatına göre 1 milyon 170 bin lira olarak görülmesine karşın bize 260 bin lira teklif ediliyor. Yaklaşık 7 milyon liralık dükkanlara 7 milyon lira, 450 bin TL, 3-4 milyon liralık dükkan 350 bin TL verilmek isteniyor. Bizler mülklerimizin gerçek değerinin verilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇÜRÜK RAPORU İDDİASI

Pandemi koşullarında topluma ‘evde kal’ çağrısı yapılırken,  kendilerinin geleceği belli olmayan bir yola sürüklendiğini belirten mağdur vatandaşlar, “ Rayiç bedellerinin çok altında bir rakam vererek evlerimizi derhal tahliye etmemizi bekliyorlar. Bu konuyla ilgili olarak evimize her an tebligat gelebilir. Aynı ada içerisinde bulunan AVM’yle ilgili ise bir adım atılmıyor. Madem bizlerin evi yıkılacak, ona da adil olarak aynı işlemin uygulanmasını istiyoruz. Mutlak kamulaştırma kararının bir diğer adı el koymadır. Bu da savaş, afet, göç ve özel durumlarda uygulanıyor. Diğer üçü olmadığına göre özel durumlar gerekçe gösterilerek evimiz elimizden çok ucuz bir fiyata alınmak isteniyor. Acil tahliye kararına uymazsanız kolluk kuvveti vasıtasıyla tahliye kararı alabilirler. Kat mülkiyeti kanunu hiçe sayılıyor. Evler yıkılmasın demiyoruz, evlerin gerçek değerlerin verilerek tahliye edilmesini bekliyoruz
Belediye görevlileri evlerden karot örneği alıp çürük raporu alınacağını bile öne sürdü. Bizi mağdur etmesinler, milyonluk dairelerin hakkı tespit edilsin. Toplamda 26 binadaki 500’e yakın hak sahibinin hakkı yenmesin” diye konuştu.

TİCARET ALANI İDDİASI

Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde faaliyet gösteren esnaf da, belediyenin amacının tarihi dokuyu ortaya çıkarmak olmadığını, ticaret alanına çevirmek istediğini öne sürdü.

2 AY SÜRE VERDİLER

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi, hak sahiplerine ‘tahliye tebligat’larının Ramazan Bayramı sonrasında gönderilmeye başlanacağını ve kendilerine 2 aylık bir süre verileceğini duyurdu. Temmuz ayının ortasından itibaren ev veya dükkanların boşaltılmasını istediği belirtildi.