MARDİN (İGFA) - Bir zamanlar İstanbul, Mardin, Bağdat ve Hicaz’a kadar giden kara trenin hikayesini dinlediğimiz demirci ustası Mehmet Sait Arı’nın yaptığı tren maketi tam 6 ay sürdü.

Trenle ilgili çocukluğunda yaşadığı hayallerini gerçekleştiren Arı, yaptığı yük treninin maketi sayesinde belki bir gün trenin Mardin’e gelmesi umudu ile yaşıyor.

1918 yılında inşa edilen Nusaybin-Bağdat demiryolu ağına dahil olan ancak 30 yıldır Mardin’e gelmeyen kara trenin maketini yaptığını belirten demirci ustası Mehmet Sait Arı, tren maketini dükkanımdaki boru, cıvata ve benzeri metallerden 6 aylık çalışmanın ardından tamamladığını söyledi.

30 yıldır Mardin’e kara tren gelmediğini belirten Arı, "Şu an Mardin'de tren istasyonu yok. Yıllardır tren Mardin'e gelmiyor. Belki bu maket, Mardin'e treninin gelmesine vesile olur" dedi. Küçük yaşlarda sürekli bu treni izlediğini ve seferlerin durdurulmasıyla trene hasret kaldığını ifade eden Arı, ”Hayal gücünü kullanarak İstanbul, Mardin, Bağdat ve Hicaz demiryolu kara trenin maketini yaptım. Maketim 110 santimetre uzunluğunda, 50 santimetre yüksekliğinde ve 22 santimetre eninde; 6 ayda tamamladım. Küçüklüğümden beri bu treni izlerdim. Bundan 30 yıl evvel bu trenle Mardin’e çeşitli yükler taşınırdı. İnsanlar buradan İstanbul’a trenle yolculuk ederlerdi. Biz de çocukken Mardin'de hakim noktadan treni seyrederdik. Uzaktan gelişini, dumanından fark ederdik" ifadelerini kullandı.

MERAKLILAR TRENİ GÖRMEK İÇİN GELİYOR

Mardin Çimento Fabrikası'nda makine bakım bölümünde çalıştıktan sonra kendi işini kurmak için işten ayrılıp, demirci dükkanı açtığını kaydeden Arı, "Bu tren maketini dükkandaki atık boru, cıvata ve benzeri metallerden 6 ayda yaptım. Belki bu maketim, trenin yeniden Mardin'e gelmesine vesile olur. Mardin'e bir tren istasyonu yapılmalı; çünkü tren uluslararası kültürün en güzel ve önemli ulaşım ağıdır. Tren, 30 yıldır Mardin’e gelmiyor. O hayalle yola çıktım ve bu maketi yaptım. Küçüklüğümüz treni izleyerek geçti. Mardin’den Mezopotamya Ovası'nı görüyorduk. Orada tren geliyordu. Treni kara dumanından fark ederdik. Genelde sabahları ve akşamları sesini duyardık. İlk çıkan buharlı trenlerden biriydi yani modern tren değil. Buna vagon yapmayı düşündüm; ama fazlaca uzun olacağı için sabah dükkanın önüne bırakıp akşam içeri almada sıkıntı yaşayacaktım. Rahat taşınması için bu şekilde yaptım. Bunu görenler merakla bakıyor ve önünde durup fotoğraf çekiyor. Bir gün yaşlı bir amca, yaptığım treni görünce gözleri doldu. Demir yollarından emekli olmuş. Bu maketi görünce duygulanmış. Mardin'e istasyon kurulmasını ve tren gelmesini çok istiyoruz" diye konuştu.