BURSA (İGFA) - Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın ev sahipliğini yaptığı, Burkon Turizm ve Kongre tarafından organizasyonu gerçekleştirilen 17. Ulusal Uludağ Pediatri Kış Kongresi, pediatrinin çeşitli dallarındaki gelişmelerin değerlendirilmesinin yanı sıra, kurs, panel, konferans, serbest bildiri ve interaktif oturumlarla önemli bilim insanlarını ağırladı.
İki gün boyunca süren kongrenin ilk gününde 2006 yılında Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ekstra Ordinaryüs Profesör ünvanı almış olan Prof. Dr. Cezmi Akdiş konuk konuşmacı olarak yer alırken, önemli bir sunum gerçekleştirdi. 500’ün üzerinde makalesi yayınlanan, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında immünoloji alanında önceden Thomson Reuters olarak bilinen Clarivate Analytics‘de yüksek atıfta bulunan araştırmacı olmasının yanında ISI Bilim Ağı‘na da seçilmiş olan Bursa doğumlu Prof. Dr. Cezmi Akdiş, ‘COVID-19 Pandemisinde Güncel İmmünoloji-Allerji’ konu başlığındaki oturumunda önemli bilgiler paylaştı.

"VİRÜS TAŞIYICILIĞI BİR ÖMÜR SÜREBİLİR"

Kongrede COVID-19 özel konusunda konuk konuşmacı olarak Prof. Dr. Cezmi Akdiş, hastalığı 'buzdağı hastalığı' olarak tarif etti. "Klinik olarak bulgu veren buzdağı üzerinde büyük bir oran var ancak buzdağının altında da belirsiz çok şey var" diyen Prof. Dr. Akdiş, "Hastalık yüzde 80-90 oranında hafif seyrediyor, yüzde 10 ciddi seyrediyor, yüzde 5 civarında da yoğun bakım gerektiren olgular var. COVID-19 taşıyanlara baktığımızda bunlar arasında asemptomatik olgular, yakın zamanda enfekte olmuş olgular, hassas hayvanlar var. Hafif seyreden kişilerde virüs taşımacılığı çok sürmezken, orta ve ağır seyredenlerde 1 ay sürebiliyor. Ayrıca immün yetmezliği olup da hastalığı ağır geçirenlerde virüs taşımacılığı yaşam boyu sürebiliyor” diye konuştu.

Ayrıca 17. Ulusal Uludağ Pediatri Kış Kongresi Başkanı Nihat Sapan ise kongreyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu. Bilimin ışığını hangi şartta olursa olsun yaymaya devam edilmesi gerektiğini belirten Sapan, "Kongremize 45 öğretim üyesi olmak üzere toplam 830 kişi online olarak katıldı. 8 panel, 2 konferans, 5 uydu sempozyumu ve sözel bildirilerde 9 oturumda 62 sözel bildiriden oluşan bir kongre oldu. Ülkemizdeki çok değerli üniversitelerden bildiri gönderildi. Bilim adına güzel ve verimli bir kongreyi geride bıraktık. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.