ANKARA (Ankara Masası)- Milyonlarca sosyal medya kullanıcısı kendilerini gizli gizli takip eden isimleri merak ediyor. Instagram, Facebook ve Twitter profilini ziyaret edenleri öğrenmek isteyen kullanıcılar, ‘profilime kim baktı?’ sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. 

Hem Google Play Store'de hem de App Store'de araması oldukça önem kazanan ve bugün Twitter gündeminden de düşmeyen ‘Profilime kim baktı?’ uygulamalarının ne kadar işe yaradığı ise büyük tartışma konusu.  Peki uygulamalar güvenilir mi ve sonuçları ne kadar gerçekçi?  Soruların cevabını ve kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktaları Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur anlattı.   

ZOMBİ PROFİL

Ankara Masası’na konuşan Baktur, Twitter’ın kendi içinde ‘profilime kim baktı’ gibi bir hizmeti olmadığının altını çizerek, "Üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla da böyle bir hizmet yok. En azından şuan için böyle bir şeyin olması mümkün değil. Böyle sistemler data toplamak için yapılıyor. Zombi profil gibi tweet attırmak, fotoğraf beğenisi ve retweet yaptırmak için kullanıcıları bir havuza topluyorlar.Yani kullanıcılar profilime kim baktı diyerek o uygulamaya girecek, izinler verecek, o verilen izinlerle de kullanıcıların hesaplarını yönetecekler. Belki bilgilerini alacaklar, belki kişi adına tweet atacaklar veya retweet yapacaklar. Asıl amaçları bu. İllegal yollarla gelir elde etme, insanların izni olmaksızın profillerini kullanma gibi durumlar yaşanabilir" dedi.

PROFİLLER ÇALINABİLİR

Sosyal medya kullanıcılarını, bu tarz üçüncü parti uygulamalara izin vermemeleri konusunda uyaran Baktur, "Kullanıcıların 'profilime kim baktı', 'en son kim beni takip etti' ya da 'kim beni takipten çıkmış' gibi uygulamalara izin vermemeleri hem de böyle sitelere kullanıcı adı ve şifreleriyle asla ve asla girmemeleri gerekiyor. Bu yolla insanların profilleri de çalınabiliyor. Sadece uygulama izni değil aynı zamanda profile girdiğiniz zaman kullanıcı adınız ile şifrenizi de isteyebiliyorlar. Siz fark etmeden girdiğinizde hesabınız çalınabiliyor. Özellikle Instagram’da takipçi analizi gibi uygulamalara girildiğinde kullanıcıları zombiye dönüştürüyorlar. Şuan tahminimce Türkiye’de ortalama 500 bin kişi bu tarz uygulamalara kayıtlı" ifadelerini kullandı.