Türkiye'de coğrafi işaret belgesine sahip üç biberden biri olan Kale biberinin tanıtımı için düzenlenen 24. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali, Çarşı Meydanı'nda mehteran gösterisiyle başladı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, belediye olarak ilçede büyük yatırımlara imza attıklarını söyledi. Kale'de atık su arıtma tesisinin temelini attıklarını ifade eden Başkan Zolan, "Arıtma tesisinin inşaatı devam etmekte. Artık Kale'nin kirli suları olumsuzluk yaratmayacak. Çünkü Kale kendi özelliğinde çok güzel bir yer. Hem tarihi derinliği ile güzel bir ilçemizdir hem ekonomik yönden katkı sağlıyor” dedi.

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ise, Türkiye'nin coğrafi işaret belgesine sahip 3 biberinden birinin Kale biberi olduğunu söyleyerek, "Kendine has çok güzel özellikleri var. Sarımsı saman rengi, üç damarlı yapısı, potasyum yönünden zengin oluşu. Kale biberinin değeri, tanıtım faaliyetleriyle günden güne artıyor” diye ifade etti.

Festivalde "en iyi Kale biberi yetiştiricisini" belirlemek üzere düzenlenen yarışmaya 35 yarışmacı katılırken, Kale biberi üreticisi Demirciler Mahallesinden Önder Muşol birinci oldu. Demirciler Mahallesinden Rafet Karauzun ikinci, Mustafa Akça da üçüncü oldu.

Yöresel Yemek Pasta ve Tatlı Yarışması

Festival dolayısıyla Kale'de unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin yeni nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen Yöresel Yemek Pasta ve Tatlı Yarışması büyük ilgi gördü.

Kale'nin yöresel yemeklerinin ortaya çıkarıldığı yarışmada, ev hanımları hünerlerini sergiledi. Yöresel lezzetlerin yarıştığı etkinlikte başta Kale biberi tatarı ve Kale dolması, bağırsak dolması, Kale pidesi pelte ve Kale baklavası gibi çeşitli yemekler ve tatlıların yanı sıra Denizli Butik Pastacılar ve Girişimci Kadınlar Derneğinden Nilgün Doğan'ın yapmış olduğu Kale biberi tasarımlı pastası dikkat çekti.

Yöresel Yemek Yarışmasında birinciliği Kadir Mıngır elde ederken, Öznur İlkay ikinci, Melike Oluk üçüncü seçildi. Tatlı yarışmasında Yasemin Yumru birinci, Kübra Kalay Dinder ikinci, Aynur Uçum üçüncü oldu. (AA)