Denizli’nin Beyağaç ilçesi sınırları içinde bulunan Çiçek Baba Dağı’nda sekiz asırdır yapılan ‘Eren Günü’ bu yılda yapıldı. 1903 rakımlı dağın zirvesinde bulunan Kartal Gölü etrafında bir araya gelen Yörükler geceyi burada geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Katral Gölü’nden yaya olarak harekete geçen Yörükler, yaklaşık dört kilometrelik zorlu dağlık araziyi geçerek 2 bin 300 rakımda bulunan Eren Dede’nin mezarına ulaştı. Mezarda Muğla ve çevre illerden gelen Yörüklerle buluşuldu. Her yıl ağustos ayının son perşembesi Eren Baba da bir araya gelen Yörükler mezar etrafında 3- 5 veya 7 kez dolaşarak dua etti. Yanlarında getirdikleri oğlak ve kuzuları bolluk, bereket, şükür ve kazalardan korunmak için kurban etti. Nikfer Eski Belediye Başkanı Araştırmacı Yazar İbrahim Afatoğlu, “Çiçek baba bizim, Orta Asya’dan getirdiğimiz, ata kültüründen kaynaklanan bir erenin mezarı burası. Biliyoruz ki Türklerde Gök Tanrı inancına göre Allah’a en yakın olan dünyadaki mekânlar dağların tepeleridir. Eskiden Türkler, Gök Tanrıya dua etmek için büyük dağların zirvelerinde genelde dua edilecek mekânlar oluşturmuşlar. Burada Allah’a hayvan besicisi iseler çaban iseler o yıl aldıkları oğlakların hayvanların besledikleri otlakların şükrünü yapmak için aşağıya inmeden önce bu dağların zirvesinde Allah’a dua ediyorlarmış. Çıkınca da dua ediyorlarmış. Çiçek babanın yatırı da yörüklerin inmeden önce dua ettikleri, Gök tanrı inancından bir inancımız. Allah’a en yakın nokta dağların zirvesi dedik ya burada dua edip o yılkı ürünün bereketin şükrünü yapıyorlar” dedi.

Yörük Türkmen geleneğinin 8 asırlık mirası ‘Eren Günü’ şenlikleri yapıldı. 1903 metre yüksekliğindeki Çicek Baba Dağı’nın zirvesine yakın bölgede Kartal Gölü’nde konaklayan Yörükler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 2300 metre rakımdaki Eren Baba'ya yürüdü.

ESKİDEN OK ŞİMDİ SİLAH

Eren Baba da kurban kesip dua eden Yörüklerin önceden ok attıklarını şimdi gelişen teknoloji ile birlikte silah atıldığını anlatan Yazar Afatoğlu, “Burada bazen silah atılıyor. Bununda bilinmesi lazım bazen rahatsızlık oluyor. Silah niye atılıyor diye. Silah atmak bizde oku, haber vermek için bir insan, başka bir insana ok göndererek haber verirmiş. Düğünlerde oku dağıtıyoruz ya, o oku bu ok atmadan kaynaklanıyor. Allah’a burada ibadet ederken ok atarlarmış biz geldik, dualarımızı kabul edin Allah’ım diye, eskiden ok atılıyormuş, şimdi teknoloji değişti. Ok yerine silah atılıyor. Burada silah atılması kalksın mı kalkmasın mı, aslında tehlike yaratmayacak şekilde dağın, insanlardan uzak olan bölgelerde silah atmanın devam etmesinde fayda var. Çünkü bir gelenek bu” dedi.

Yörük Türkmen geleneğinin 8 asırlık mirası ‘Eren Günü’ şenlikleri yapıldı. 1903 metre yüksekliğindeki Çicek Baba Dağı’nın zirvesine yakın bölgede Kartal Gölü’nde konaklayan Yörükler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 2300 metre rakımdaki Eren Baba'ya yürüdü.

8 ASIRDIR YAPILIYOR

“Eren Baba’nın mezarı başında yaklaşık 800 yıldır insanların ağustos ayının son perşembesi toplanıp dua ediyorlar ve kurban kesiyorlar” diyen Afatoğlu, “ Sekiz yüz yılar buranın Yörükleri her yıl Ağustos ayının son perşembesi anlaşmış gibi kendiliğinden geliyor. Burada Allah’a dua ediyorlar. Dilekleri ve temennilerini burada Allah’a ulaştırıyorlar. Burada yapılan dualar Allah’a daha etkili ve daha çabuk gideceğine inanıyorlar ki Ağustos’un son perşembesi dua ediyorlar. Bazıları diğer insanlar buranın farkında değil. En azından buraya her yıl 500-600 araba geliyor. 500-600 kurban kesiliyor burada ben gezdim 12 tane kurban pazarı var. Öyle önemli bir etkinlik var burada. Bu etkinliğin sürdürülmesi lazım” ifadelerini kullandı.