Paketlenen mamalar günlük olarak sokak hayvanlarına ulaştırılmak üzere dağıtılıyor. Tesis, sokak hayvanları gönüllülerine özel olarak hizmet veren Türkiye’deki ilk ‘Pet Park’ olma özelliğini de taşıyor. Bu tesis ile birlikte can dostlarımız artık aç kalmayacaklar. Ayrıca kullanılan cihaza atılan çöpe giden yiyeceklerden, dal, yaprak ve ağaç parçalarından da kompost gübre oluşturuluyor. Kullanıma hazır hale getirilen gübreler Merkezefendi Belediyesi parklarında kullanılacak. Merkezde paletlerden sokak hayvanları için yuva da yapılarak belirlenen noktalara koyulacak. Merkezefendi Belediyesi böylece organik atıkları mama ve gübre haline getirerek hem tasarruf edecek hem de israfa engel olacak.

“HER CANLIYA HİZMET EDECEĞİZ”

Merkezefendi için canla başla çalıştıklarını belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, açılan tesis ile Türkiye’ye örnek ve öncü olmak istediklerini söyledi. Başkan Doğan, “Bu yola çıkarken sizlere bir sözümüz vardı, ‘Her canlıya sahip çıkacağız, her canlıya hizmet edeceğiz’ Bu anlamda projelerimiz arasında yer alan ‘Pet Kafe ve Sokak Hayvanları Mama Üretim Tesisi’ni siz gönüllülerle birlikte açıyoruz. Merkezefendi Belediyesi olarak canla başla çalışıyoruz. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte ekip arkadaşlarımız can dostlarımızı aç ve susuz bırakmamak adına ellerinden geleni yapıyorlar. Ama yine de bir düzen gerekiyordu bu konuda. Bu üretim merkezimiz ile israfı da önleyeceğiz. Yemek atıkları buradaki makineyle yemek ve mama kıvamına getirilerek sokak hayvanlarına ulaşacak. Sokak hayvanlarının ihtiyacını karşılamak ve israfı önlemek için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’deki ekmek israfı ciddi boyutta. Bu nokta ülkemize örnek ve öncü olmalıyız” diye konuştu.

“MERKEZEFENDİ’DE KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK”

Tesis içerisinde bulunan makine ile ciddi bir tasarruf elde edeceklerini söyleyen Başkan Doğan, bütçeyi doğru kullandıklarını belirtti. Doğan, “En başından beri Merkezefendi Belediyesi’nde bütün işler şeffaf olacak, bütçe doğru kullanılacak demiştik. Bu noktada çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Burada bulunan makine ile doğal gübre elde ederek ciddi bir tasarruf sağlayacağız. Park Bahçeler Müdürlüğümüzün kullanacağı gübreyi kendimiz üreteceğiz. İşte sadece bu kadar bir tesisle bunların hepsini yapacağız, birlikte başaracağız. Bugüne kadar yapmış olduğumuz parkların içine talepler doğrultusunda barınaklar yerleştiriyoruz. Çok güzel dönüşler oluyor. Arkadaşlarımıza her park için bir kedi evi, barınak veya mama kapları koymasını söylüyorum. Bu konuda çok titiz çalışıyoruz. Sizler bize inandınız, bizler de aldığımız güçle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Merkezefendimizi Türkiye’de örnek bir ilçe yapalım. Sokak hayvanlarına ve diğer hayvanlara nasıl sahip çıktığımızı gösterelim. Söz veriyoruz. Merkezefendi’de hiç kimse doğduğuna pişman olmayacak, hiç kimse mağdur edilmeyecek. Özellikle yardıma ihtiyaç duyan insanlar, engelliler ve hayvanlar konusunda dikkatli olacağız. Sizlerle daha güzel projelerde de birlikte olacağız” dedi.

“ŞENİZ DOĞAN’A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ”

Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, sokak hayvanlarının insanların yardımı olmadan yaşamayacaklarını söyledi. Berberoğlu, “Yaşadığımız evren hayvan, bitki ve insandan oluşuyor. Sadece bize ait değil. Tabiat bir şekilde bitkilerin bakımını yapabiliyor. Yalnız sokak hayvanlarının özellikle bu şehirleşme ortamında bizlerin yardımı olmadan yaşam bulmaları çok zor. Sokak hayvanlarının bizden istedikleri tek şey onların karnını doyurmak ve yazın bir yudum su vermek. Farklı ve sosyal belediyecilik anlamında Veteriner Hekimler Odası olarak Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

“YILLARIN SORUNU 6 AYDA ÇÖZÜLDÜ”

Denizli Hayvan Dostları Derneği Kurucusu Bülent Gökçe ise, bu projenin Türkiye’ye örnek olacak bir geri dönüşüm projesi olduğunu söyledi. Gökçe, “Yılların birikimi olan bir sorunu yaklaşık 6 ay gibi bir sürede çözen Merkezefendi Belediye Başkanımız Şeniz Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Sokak hayvanları için ne yapabiliriz? diye bizlere sorularak görüş alışverişinde bulunduk. Biz görüşlerimizi ilettikten sonra en hızlı şekilde hayata geçirdiği için Merkezefendi Belediye Başkanım Şeniz Doğan ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak bir geri dönüşüm projesidir. Sokağa atılacak yemek artıkları ve ekmekler toprağa karışmaktansa sokaktaki canlılara mama olması gerçekten takdire şayan bir projedir. Merkezefendi Belediyesi’nin yapmış olduğu bu proje Türkiye’ye örnek olması açısından da çok önemli bir adımdır. Bu açıdan bu iş bir devrimdir. Umarım tüm Türkiye’de bu projeyi yaygınlaştırabiliriz” dedi.