Denizli'nin elma deposu olarak bilinen ilçesi Çivril'de üreticiler ürünlerini toplamaya devam ediyor. Binlerce tarım işçisi her gün hummalı bir şekilde adeta daldan dala konarak elmaları toplayıp, sofralara ulaştırmak için büyük emek harcıyor. Denizli’de meyve veren 2 milyon 300 bin ağacın neredeyse 2 milyona yakını Çivril’de bulunuyor. Dolayısıyla 55 bin dekar alanda dikili elma ağaçlarından elmalar bir bir toplamak için devasa bir iş gücü ilçeye büyük hareketlilik katıyor.

“BU YILDAN UMUDUMUZ ÇOK”

 16 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra memleketi Çivril'e gelerek elma yetiştiriciliği yapan İbrahim Büyükkal, "Elma yetiştiriciliği severek yaptığımız bir iş. İlçemizin önemli bir gelir kaynağı. Çivril elması;  hem tadı hem de kalitesiyle öne çıkıyor. Üretimde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün vermiş olduğu ilanlarla hareket ediyoruz. Teknik olarak da yardım alıyoruz. Ağırlıklı olarak Braeburn, Golden delicious, Granny Smith cinsi elma üretiyoruz. Elma pazarında bu yıl ihracattan kaynaklanan bir hareketlilik var. Bu yılın geçen yıllardan daha iyi ve başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.

“BOL KAZANÇ GETİRSİN”

Elma hasadının tüm hızıyla sürdüğünü belirten Tarım ve Orman  İl Müdürü Yılmaz Erkaya,  "Çivril ilçemizdeki 54 bin 706 dekar alanda 120 bin 839 ton elma üretimi yapılmaktadır. Elma üretiminin %70'i tüccar tarafından alınırken %30'u soğuk hava depolarına konulmaktadır. Elma yetiştiriciliği ilimizde Çivril başta olmak üzere Çameli, Buldan, Merkez, Tavas, Çal ve Baklan ilçelerinde toplam 70 bin 200 dekar alanda 142 bin 784 ton elma üretimi yapılmaktadır. İlimizde yapılan elma yetiştiriciliğinde ana ürün olarak genellikle Golden delicious ve Starking delicious artık klasik çeşitler arasında yer almaktadır. Elma sofralık olarak tüketilmesiyle birlikte meyve suyu, çay, reçel, tıbbi bitki, marmelat, sirke, hoşaf, komposto, püre ve cips olarak değerlendirildiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. İlimizde Entegre ve Erken Uyarı çalışmaları yapılmaktadır. Entegre ve tahmin uyarı çalışmaları sonucunda gereksiz ilaç kullanımı ve çevre kirliliği önlenmesine, doğal dengenin korunmasına, ilaçlama sayısına bağlı olarak düşük maliyetli, kaliteli ve güvenilir gıda üretimine katkıda bulunulmaktadır. Bu hasat sezonunun üreticilerimize bereketli, bol kazançlı bir hasat sezonu diliyorum" dedi.

Özkan TOKMAK