Denizli ormanlık alan bakımından oldukça zengin. Türkiye'de ortalama % 24 olan ormanlık alan, Denizli'de % 46'larda. İlimizde 661 bin 276 hektar yer açık alan iken, 554 bin 921 hektar alan orman. 140 hektarı ise genç ormanlık alanlardan oluşuyor. Ancak her yıl çıkan orman yangınlarında onlarca hektar ormanlık alan yok oluyor. Geleceğin teminatı olan ormanlar, kül olurken bu durumun ne acı ki, en büyük sebebi ise insan. Yangınların yüzde 85’i insan kaynaklı çıkıyor. İhmal ve dikkatsizlik, orman yangınlarının çıkış sebeplerinin başında geliyor.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü geleceğin teminatı olan, doğanın koruyucuları, oksijen depoları ormanları korumak için; tüm olanaklarıyla teyakkuzda oldukları yangın sezonu dahil, anbean hazır durumda. Ancak orman yangınlarında yer ekiplerinin canla başla çalışmasının yanı sıra onların en büyük destekçisi de yangın helikopteri.

HELİKOPTERİ UĞURLADIK

Yurt dışından kiralanan ve orman yangınlarına müdahalede önemli yere sahip olan yangın helikopteri her yıl olduğu gibi yangın sezonun başlangıcı olan 1 Haziran’da göreve başlamıştı. Ukrayna’dan kiralanan helikopter 5 mürettebat ile sezon boyunca Denizli başta olmak üzere bölgede 75 yangına müdahale ederek büyük bir başarıyla onlarca, yüzlerce hektar ormanı yanmaktan, kül olmaktan korumayı başardı. Yangına hızlı bir şekilde ulaşarak ilk müdahaleyi yapabilen helikopter geçen gün Denizli’den son kontrollerini yaptıktan sonra ayrıldı. Gelecek yıl yangın sezonunda ise, koruyucu olduğu Denizli’ye geri dönecek.

Özkan TOKMAK