Raşit Tekin Yılmaz, Denizli’de sürücü kurslarının 2018 yılı için taban fiyat uygulamasını belirlendiğini söyledi. Yılmaz, Denizli Valiliği tarafından oluşturulan 7 kişilik komisyonda eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat oluştuğunu vurguladı. Denizli’de 27 merkezde ve 18 ilçelerde olmak üzere toplamda 45 sürücü kursunun bulunduğunu belirten Yılmaz, “2018 yılında sürücü kurslarında B sınıf ehliyetinin taban fiyatı 1250 TL olarak belirlendi. Herhangi bir kurs bu fiyatın altında ücret talep edemeyecek” diye konuştu.

İŞTE YENİ EHLİYET FİYATLARI

Yılmaz, diğer ehliyet sınıflarında ise taban fiyatları şu şekilde açıkladı; “M için 866, A1 ehliyeti için 936, A2 için 1006, A için 1470, B için 1250, C için 2000, D için 1330 lira olarak belirlendi. Ayrıca teorik harcı 70 liradan 75, direksiyon harcı 80 liradan 100 liraya yükseldi. Eğer bir sürücü adayımız direksiyon sınavında kalırsa ikinci sınav için 120 lira olan 2 saat direksiyon eğitimi ve 100 lira harç olmak üzere 220 sınav parası yatırmak zorundadır. Bu nedenle bizim için sürücü adaylarına çağrımız teorik ve direksiyon derslerine tam olarak katılım sağlamalarıdır. Bu olduğu taktirde sınavdan kolay kolay kalınmayacağı aşikardır” dedi. 

SÜRÜCÜ ADAYLARINI UYARDI

Denizli Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Raşit Tekin Yılmaz, bazı sürücü kurslarının taban fiyat uygulamasına uymadığını, bunun ise sürücü adayına sınavda nasıl başarısızlık olarak döndüğünü şu ifadelerle vurguladı; “Sürücü kurslarının dersler ve direksiyon sınavlarının bir maliyeti var. Sürücü kursları, 34 saat teorik ve 16 saat direksiyon eğitimini vermek zorunda. Sürücü adaylarımız kesinlikle bu eğitime katılmalıdır. Güvenli bir trafik için hem teorik hem de direksiyon anlamında eğitim olmazsa olmaz. Eğer biz güvenli bir trafik içerisinde yaşayıp, kazalardan uzak durmak istiyorsak, sürücü kursları en iyi şekilde bu eğitimleri vermek zorunda. Bunun da bir maliyeti var. Devletin belirdeği taban fiyatları konusunda bazı sürücü kurslarımız uyanıklık yaparak daha fazla öğrenci kaydetebilmek için fiyatları aşağı çekmektedir. Taban fiyatın altında verilen her türlü rakamda sürücü adayları için ya teorik derslerde ya da özellikle direksiyon derslerinde daha az saat eğitim veriliyor. Bu durum sürücü adayının tam olarak hazır olmadan sınavlara girmesi ve başarısız olmasına neden oluyor. Sözde daha az öderken yeniden sınavlara girmek için daha fazla para harcamak zorunda kalıyor. Bunun kabulu hiçbir şekliyle mümkün değildir. Hiçbir sürücü adayımız böyle bir durumu kabul etmesin. Sürücü adaylarına düşük fiyat politikası uygulayıpta teorik veya direksiyon derslerinden daha az verecek sürücü kurslarından kesinlikle uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Vurguladığım gibi sürücü kursları olarak ana amacımız kar elde etmek değil, en iyi şekliyle sürücü adayını yetiştirmektir. 2018 yılı artışlarına baktığımızda rakamlar aşağı yukarı maliyetlerimizle eşdeğerdir” diye söyledi.