Denizli'de akülü tekerlekli sandalyesine taktırdığı seyyar tezgahında tespih satan 56 yaşındaki emekli Adnan Ellek'in hayatı filmlere konu olacak cinsten. 1962 yılında Merkezefendi ilçesi Üzerlik Mahallesi'nde dünyaya gözlerini açan Ellek, 1 yaşında kendi ayakları üzerinde durmasını engelleyen çocuk felci hastalığına yakalandı. Doktorların umudunu kestiği Ellek, pes etmedi. Geçirdiği hastalık sebebiyle yürüme ve hareket kabiliyetini kaybeden yüzde 93 engelli Ellek, 18 yaşına kadar babasının köyde bir ustaya yaptırdığı sandıktan bozma dört tekerlekli el arabasıyla yakınlarının yardımıyla gezdirildi.

18'İNDEN SONRA YENİ HAYATA MERHABA

Ellek 18 yaşına geldiğinde, köylerine tatil için gelen ve Almanya'da yaşayan bir yakını el arabası içindeki Ellek'i görünce ona bir hediye vereceğini söyledi. Almanya'ya dönen Ellek'in hayırsever yakını,  altı ay sonra ona akülü bir tekerlekli sandalye gönderdi.

TEKERLEKLİ SANDALYEYLE HAYALLERE YELKEN AÇMAK

Tekerlekli sandalyesine kavuşan ve kimseye ihtiyaç duymadan istediği yere gidebilmeye başlayan Ellek, 20 yaşına geldiğinde Denizli'de yaşayan abilerinin yanına taşındı. Abileri gibi çalışmak isteyen Ellek, tekerlekli sandalyesine seyyar bir tezgah taktırarak iş hayatına başladı. Ömrünü geçirdiği tekerlekli sandalyesinde kaset satmaya başlayarak para kazanan Ellek, 23 yaşına geldiğinde "En büyük servetim" dediği aşık olduğu kadın olan Şükriye Ellek ile evlendi. Bu evlilikten ise 3 çocuğu oldu. Müzik kaseti, Milli Piyango bileti ve tespih satarak ailesini geçindiren ve çocuklarını okutan Ellek kazancıyla, bir ev ve birde araba sahibi oldu.

ŞİRKET KURDU, BATTI

Girişimci bir karaktere sahip olan Ellek, bir müddet büfe işletmeciliği yaptı. Ardından 1999 yılında bir pazarlama şirketi kurdu. İşleri yolunda gitmeyen Ellek, iflas edince eski işine geri döndü. 2006-2013 yılları arasında büfe işletmeciliği yapan Ellek, emekli olmasının ardından kentteki işlek sokaklarda seyyar tezgahında tespih satışı yapmaya devam ediyor.

"AKÜLÜ SANDALYE HAYATIMIN DÖNÜM NOKTASI"

"Almanya'dan bir yakınım akülü sandalye gönderdi. 1 günde gezemediğim yerleri 15 dakikada gezmeye başladım. Allah ondan razı olsun, akülü sandalye hayatımın dönüm noktası oldu.  Onun sayesinde buralara geldim." dedi.

"SOĞUKTA BIYIKLARIM DONARDI"

Meslek hayatı boyunca çeşitli zorluklara göğüs gerdiğini vurgulayan Ellek, "Ben çok zor zamanlardan geçtim. İnsanların elektrikli ısıtıcılarla bile ısınmadığı soğuk günlerde ben Bayramyeri Meydanı'nda kaset, bilet satacağım diye uğraşırken bıyıklarım donar, buz olurdu. O soğuğa dayanırdım, çalışırdım. Bu bana mutlu bir hayat getirdi. Bu bana aslan gibi evlatlar getirdi. Başkasının kazancıyla yaşamak bana göre değil. Ben kendim çalışıp kendim kazanmalıydım. Hayalimi de gerçekleştirdim. Bireysel sigortalı yaptırdığım eşimin sigortasını ödeyip emekli ettim. Kendim de emekli oldum. Şükürler olsun mutlu mesut yaşıyorum" diye konuştu.

"EŞİM BENİM SERVETİM"

Ellek, hayatı boyunca çalışmayı çok sevdiğini, "Benim kaderim bu" deyip oturanlardan olmadığını söyledi. Eşinin kendi hayatında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Ellek, "Eşim benim için hayat demek. O benim servetim. Benim varlığım o. Milletin zenginliği malı mülkü varsa benim de eşim var. Bu azmimi biraz da eşime borçluyum. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır." şeklinde konuştu.

"İFLAS ETTİM AMA YILMADIM"

Hayatı boyunca yaşadığı olumsuzluklara rağmen yılmadığını dile getiren Ellek, "1989'da pazarlama şirketi kurdum. İki yıl sonra iflas ettim. O dönem batmasaydım birkaç milyon TL kazancım olurdu. Olmadı diye battım diye şapkayı göğe atmadım, yani yılmadım. Hayatıma ve mücadeleme devam ettim. Çünkü evli ve üç çocuk sahibi bir adamdım. Bunca yıl uğraştıktan sonra emekli oldum. Şuan paraya ihtiyacım yok ama 30 yılı aşkın çalışma hayatı beni evde oturmamaya teşvik ediyor. Amacım insanlarla iç içe olmak. Ömrüm yettiğince bu böyle devam edecek" diye konuştu.

"ENGELLİLER MÜCADELE ETMEYİ BIRAKMASIN"

Kendisi gibi engelli insanların mücadele etmeyi bırakmaması gerektiğini vurgulayan Ellek, "Her insanın kendine göre yapabileceği bir iş vardır. Engelli bireyler mücadele etmeli. Bir insan sevdiği işi yapınca mutlu ve başarılı olur. Engelli insanlar sevdikleri şeylere yönelsinler ve korkularını yesinler" ifadelerini kullandı.

Deniz TOKAT