Denizli'ye 23 km uzaklıktaki Karahayıt, kırmızı sularının içerdiği minerallerle sağlık kaynağı olma özelliğini taşıyor. Karahayıt, Roma döneminden bu güne şifa kaynağı olarak ziyaretçilerinin akınına uğruyor.  Şifalı kırmızı sular, pek çok hastalığa deva oluyor. Karahayıt, oluşum olarak Pamukkale ile benzer özellikleri taşısa da sudaki mineraller bakımından ayrı özellikleri bünyesinde barındırıyor.  Termal suyun içindeki maden oksitleri nedeniyle kırmızı, yeşil ve beyaz renkli traverten tabakaları oluştuğu Karahayıt’ta kaplıcalardaki yüzey şekilleri, beyaz travertenlerden farklı olarak kırmızı rengin hakim olduğu farklı bir traverten yapısı taşıyor.  Karahayıt kırmızı suları nedeniyle hemen hemen her mevsimde ülkenin dört bir tarafından vatandaşları ve gurbetçileri ağırlıyor. 35 derece dolayındaki kaplıca suları ve bu suların mineral bileşimi Karahayıt’ı, sağlık turizmi açısından Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline getiriyor.  Çamur banyosuyla da turistler güzelliklerine güzellik katıyor ve şifa arıyor.

KONYALILAR İLK SIRADA

Şifa merkezi Karahayıt’ı en fazla tercih eden illerinden başında Konya geliyor. Konya’da yılın 12 ayı onlarca yerli turist adeta Karahayıt’a akın ediyor. Öyle ki, pansiyonlar Konyalılarla dolup taşıyor. Otoparklarda ve mahallenin dört bir tarafında 42 plakalı onlarca araç dikkatlerden kaçmıyor.  Bu durumdan hem pansiyon sahipleri hem de esnaf oldukça memnun. İç Anadolu bölgesinden her yöreden insanların geldiğini aktaran esnaflar, “Karahayıt’ı tercih edenlerin başında tabi ki ilk sırada Konyalılar var. Bu durum işlerimize çok olumlu yansıyor. Karahayıt’ın potansiyelini yükselmesi termal turizm anlamında ülkede gücümüzü artırıyor” dediler.

 KIRMIZI ŞİFALI SULAR HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

 Karahayıt'ın jeotermal suları insanlarda bir çok hastalığın devası. Romatizmal hastalıklar, siyatik, bel-boyun fıtığı, kireçlenme, dolaşım sistemi hastalıkları, nörolojik rehabilitasyon gerektiren hastalıklar, ameliyat sonrası tutukluk ve sertliklerin giderilmesi, kadın hastalıkları, stres ve strese bağlı tüm hastalıkların rehabilitasyonu, uykusuzluk ve yorgunluklar, saç, tırnak ve derideki hücrelerin canlanması, cilt ve deri hastalıkları, kırıkların alçılarının alınmasını müteakip gelişen kontraktürlerin giderilmesi, adale spazmlarının giderilmesi, gut hastalığı, nevralji, nevrit, artrozlar ve  kolit hastalıklarının tedavisi kırmızı sularda.   Çamur banyosu gençlik getiriyor.  Çamur havuzunda termal sulardan elde edilen çamur, vücudun gerekli bölgelerine uygulandığında adeta gençlik getiriyor. Çamur banyosu eklem ağrılarını azaltıyor. Romatizmalı hastalıklarda, kireçlenme, selüloit, çatlak tedavisinde etkili. Kırışıklıkları gideriyor ve siğilleri absorte ediyor. Bir de, cildi yumuşatma, gözenekleri açma, selüloit, çatlak tedavisinde  kırışıklıkları giderme de büyük faydalar sağlıyor.

Özkan TOKMAK