Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Antik Dönemde Denizli ve Çevresi’’ adlı konferansında Denizli’de bulunmuş olan antik şehirler, Denizli’nin tarihi ve Denizli’de bulunmuş olan eserler hakkında bilgiler verdi.

AYZ04998

Prof. Dr. Celal Şimşek programın devamında izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da programda Prof. Dr. Şimşek’e sorular yöneltti. Denizli’deki antik kentlerin dönemleri ile ilgili bir soru yönelten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan antik kentlerin aynı döneme ve aynı millete ait olup olmadıklarını sordu.

AYZ05042

Doğa Savunucuları Reşit Kibar’ın Ölümünü Protesto Etti Doğa Savunucuları Reşit Kibar’ın Ölümünü Protesto Etti

PROF. DR. ŞİMŞEK: “HİERAPOLİS’İN ZENGİNLERİ LAODİKYA’DA YAŞIYOR”

Prof. Dr. Celal Şimşek Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın sorusunu şu şekilde yanıtladı: “Şimdi zaten özellikle Hierapolis’ten bir örnek verecek olursak, daha yeni milattan önce sekizinci yüzyılda bulundu. Laodikya’da ise biz milattan önce beş bin beş yüzlü yılları bulduk. Tabi bunlar Laodikeia daha erken ama özellikle de Helenistik Dönem ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde ve Bizans Dönemi’nde aynı şeyi yaşıyorlar. Ama bunun yanında mesela bir Beycesultan’da özellikle erken dönem yerleşimleri belli bir dönem sonra bitiyor o antik kentte. Antik kentlerde yerleşimde ana yol üzeri bölgeler önemli hale geliyor. Belli bir dönemde daha erken yerleşimler de var ama zaman çizgisinde aynı dönemi yaşıyoruz. Ama tabi şunu özellikle vurgulamak istiyorum, mesela Roma Dönemi diyoruz ama o dönemde Anadolu’da yaşayan insanlardan ve Anadolu’nun yerel halklarından oluşuyor o antik kentler. Mesela, Roma için şu çok önemli, Tripolis’te veya Laodikeia’da veya Hierapolis’te kentin valisini vatandaş en çok kimi seviyorsa onu seçerek vali yapıyorlar. Conventuns valileri var. Onlar hem yargıç yerine bakıyorlar. Onlar Roma vatandaşı oluyorlar bir üst olduğu için ama prokolsül dediğimiz tüm Anadolu’yu yöneten adam Efes’te duruyor. Bu da direkt Roma vatandaşı olmak durumunda. Roma Dönemi’nde yaşayan insanlar Anadolu’nun lokal halkları ama bir dönemde zaman çizgisinde bunlar aynı dönemi yaşıyorlar. Örneğin, Hierapolis’in zenginleri Laodikya’da yaşıyor çünkü Laodikya çok büyük bir metropol ve ana ticareti de Laodikeia üstlenmiş oluyor. Mesela Hierapolis üzerinde yünün boyanması için termal sular çok önemli ama asıl tüccarların antik dünyaya ihraç eden tüccarların durduğu yer. Laodikya’daki o büyük tiyatro sadece iş adamları tarafından yapılmış. Mesela Anadolu’nun en büyük stadyumunu Laodikyalı iş adamları yapmış.”

AYZ05104

 “ANTİK MEZARLAR TÜM ANTİK ŞEHİRLERDE VAR MI? O DÖNEMLERDE MEZARLARIN ÖNEMİ NEDİR?”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın Prof. Dr. Celal Şimşek’e diğer bir sorusu ise antik mezarlar hakkında oldu. Prof. Dr. Şimşek konu ile ilgili gelen soruyu şu şekilde yanıtladı: “Antik mezarlar tüm antik şehirlerde var. Zaten özellikle de pagan inancında da yani tek tanrı inançlarında olduğu gibi bu dünya çok geçici bir süre ama asıl sonsuz yaşam, öbür dünya yani pagan inancında da öyle. Bundan dolayı da sonsuz dünyaya gidenlerin bulunduğu mezarlıkta yaşayanlar beraber oluyorlar. Yani o kadar çok saygı gösteriyorlar ki, ayda veya iki-üç ayda özel törenler yapıyorlar. Aile bireyleri mutlaka orada buluşuyor. Yani bizden daha fazla önem veriyorlar. Bu yanıyla mezar yapısı daha önemli. Yani toplumdaki prestijleri mezarınızın güzel olması ile ölçülüyor. Yani evimizin güzel olması değil de mezarımızın güzel olmasıyla ölçülüyor. Yani aile bireylerinin yaşayanları onunla övünüyorlar. Bununla da ilgili kabartmalar yapıyorlar. Yazıtlar yazıyorlar.”

AYZ05092

İzleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından konferans; Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile MÜSİAD Denizli Şube Başkan Vekili Bünyamin Yakar’ın birlikte konuşmacı Prof. Dr. Celal Şimşek’e teşekkür plaketi takdimleri ile sona erdi.