KOAH’ın, nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, “Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun 10'da 1'ini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tütün kullanımı, iç ve dış ortamda yakıt dumanına ve hava kirliliğine maruz kalmak KOAH için önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. KOAH daha ziyade ileri yaş hastalığı olmak ile birlikte, erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir” diye konuştu.

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, 16 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) Günü ile ilgili açıklamada bulunarak KOAH’ı bulunan hastalara önerilerde bulundu.

KOAH’da en sık görülen yakınmaların; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi olduğunu, hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Alaçam, KOAH'ın tanısının, sağlık kurumlarında basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabildiğini söyledi ve “Eğer sizde de öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler varsa bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak “nefes ölçüm testi” yaptırabilirsiniz” dedi.

Alaçam, KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlarla hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılmasının amaçlandığını açıklayarak bazı önerilerde bulundu: “Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin  düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.

Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için;

DOSB İftar Yemeklerine Devam Ediyor DOSB İftar Yemeklerine Devam Ediyor
  • Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.
  • Düzenli ve dengeli beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Maskenizi takın.
  • Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.”