Parkinson hastalığı son dönemde en çok dile getirilen hastalıkların başında geliyor. Gündelik hayatta bireylere fazlasıyla sıkıntı çıkartan Parkinson hastalığıyla ilgili Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden  Prof. Dr. Çağdaş Erdoğan önemli bilgiler verdi. Erdoğan, “El titremesi şikayeti son zamanlarda hastalarda çok sık karşılaştığımız bir sağlık problemi. Genç- yaşlı ayırt etmeksizin el titremesi birçok kişide görülebiliyor ve bu titremeler Parkinson hastalığı ile karıştırılabiliyor” dedi.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Çağdaş Erdoğan, Parkinson hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Hastalığın nedenleri, tedavi yöntemleri ve birçok konuya dikkat çeken Erdoğan, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“HER EL TİTREMESİ KİŞİNİN PARKİNSON HASTASI OLDUĞUNU GÖSTERMEZ”

El titremesi şikayetiyle kendisine başvuran hastaların Parkinson oldukları endişesine değinen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Çağdaş Erdoğan, “Parkinson hastalığında sadece el titremeleri değil hareketlerde yavaşlama olur. Parkinson hastalığında bizim beklediğimiz sadece el titremesi değil hareketlerde yavaşlama gibi farklı belirtilerin değişiklik ettiği bir tablodur. Titreme bazen çok geç olabilir. Tek elde başlar sonra diğer ele geçer. Parkinson’da titreme özelliği hasta genellikle otururken ve istirahat halindeyken bile elinde işte para sayma, hap yapma tarzında dediğimiz bir titreme çeşitleri vardır bu yüzden her el titremesini Parkinson olarak değerlendirmemek gerekir” dedi.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Çağdaş Erdoğan, Parkinson hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Hastalığın nedenleri, tedavi yöntemleri ve birçok konuya dikkat çeken Erdoğan, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“AŞIRI KAFEİN TÜKETİMİ DE EL TİTREMESİNE SEBEP OLABİLİYOR”

Titremelerin nedenleri üzerine de konuşan Prof. Dr. Çağdaş Erdoğan, aşırı kafein tüketiminin titremelere sebep olduğunu aktardı. Prof. Dr. Erdoğan, “Bize gelen hastalar daha çok fizyolojik tremor dediğimiz yorgunluk, aşırı kafein tüketimi gibi şikayetler ya da ailesel, yapısal bir özellik gösteren nedenler. Hastayı rahatsız edebilen bir durum olan heyecanlanması ile sinirlenme durumunda öfkelenmesi ya da ince iş gerektiren faktör çay, kahve gibi bardaktan içerken el titremesi şikayeti hastanın günlük hayatını etkileyen faktörlerdir. Titreme siz kafanıza taktıkça daha da artar ve sizi rahatsız eder. Ayrıca insanların sosyal hayatını da etkiler. Toplum içine girince de rahatsız duymanızı sağlar. Titremeler çok rahatsız ediyorsa, günlük hayatı etkiliyorsa altında yatan nedenlere bakılarak tedavi etmek gerekir. Her titremenin Parkinson sanılması kanısı doğru değildir” diye konuştu.