AK Parti İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu sosyal medyasından paylaştığı bir video ile, Ferhatlar Koleji yolunda kaymakamlık konutunun yanındaki bir arsanın ağaçlandırılacak alan olduğu ancak, Merkezefendi Belediyesi’nin kişiye özel olarak bu parseli imara açtığı ve milyonlarca liralık rant sağlandığı iddiasını gündeme taşıdı.
Merkezefendi Belediye Meclisi Mart ayı 2. oturumunda Belediye Başkanı Şeniz Doğan’da, iddialara cevap verdi. AK Parti İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’nun iddialarının hiçbirisinin doğru olmadığına vurgu yapan Doğan, “Sırf muhalefet etmek adına halka yanlış bilgi vermeyi, kandırmayı asla doğru bulmuyorum” dedi.
“İDDİALAR TAMAMEN YALAN VE KANDIRMACA”
Konuyla ilgili açıklamasında Şeniz Doğan, “AKP İl Başkanı tarafından geçtiğimiz gün sosyal medyadan bir açıklama yapıldı. O kadar ilginç ki, hiçbir söz ve cümlesi gerçeği yansıtmıyor. Vatandaşa doğruyu açıklamak ve söylemekte bir yerel yönetici olarak görevimiz. AKP İl Başkanı, bu yerin ağaçlandırılacak alan olduğu ve bizim tarafımızdan kişiye özel olarak imar yaptığımızı iddia etmiş. Şunu açıkça belirtelim ve gerçekleri konuşalım! Burası kamusal bir alan değil, kişiye ait özel bir mülk. Kamuaya ait ağaçlandırılacak alan sanki imara açılmış, imar değişikliği yapılmış gibi bir algı yaratılmaya çalışılmış. Ama gerçeği kesinlikle yansıtmıyor. Konuya bahis Çakmak Mahallesi 258 ada 17 parsel ile ilgili Merkezefendi Belediyesi döneminde hiçbir zaman imar değişikliğine gidilmedi. Kaldı ki, bu parselin imar durumu, kapanan Üçler Belediyesi döneminde 2009 yılı öncesinde belirlenmiş. Merkezefendi Belediyesi’nin kuruluş döneminden bugüne bir dahli de yoktur” dedi.
“KENDİSİ DE İMAR DURUM BELGESİNİ VERDİ”
Parselle ilgili imar durum belgesinin mülk sahibine Subaşıoğlu döneminde olduğu gibi kendi döneminde de verildiğini belirten Doğan, “Bir yer hakkında imar durum belgesi verilmesi, ‘mevcut imar durumuna uygun olarak mimari projenizi çizdirebilirsiniz’ anlamı taşıyor. 2017 yılında Muhammet Subaşıoğlu döneminde bu yerle ilgili, mülk sahibine imar durum belgesi verilmiş. 250 metre yapı şartı, yüksekliği belli, yapı şartları belli, ağaçlandırma alanı vesaire. Yani imarla ilgili parselin hangi özelliği varsa. Sonra 2021 yılında ve 2022 yılında bizim dönemimizde imar durum belgesi verilmiş. Yapı şartı, her şey yine aynı. Değişen hiçbir şey yok. Hem Muhammet beyin döneminde hem de bizim dönemimizde 3 müdür arkadaşım burayla ilgili aynı imar durumunu vermiş. Burada verilen imar durumuyla, ‘Mevcut imar durumuna göre projenizi yapabilirsiniz’ denmiş. Eğer ki, burada mülk sahibi bu parselde projesini yapamayacaksa Muhammet bey 2017 yılında neden imar durumunu vermiş? Şimdi gerçeği konuşalım! Ortaya atılan iddiaların, kamuoyuna paylaşılan o cümlelerin hiçbirisi doğru değildir. Sırf muhalefet etmek adına halka yanlış bilgi vermeyi, kandırmayı asla doğru bulmuyorum. Burası özel mülktür, şahsa aittir. İmar durumunu biz belirlemedik. Plan notlarını biz koymadık. Kapanan belde belediyeden gelen bir imar durumudur. Muhammet beyin 2017 yılında nasıl imar durumunu verdiyse mülk sahibine bizde aynısını verdik. Bizim hiç kimseye, hiçbir şahsa özel iltimas sağlamamız, rant sağlamamız bugüne kadar mümkün olmamıştır, bundan sonrada olmayacaktır. O parseldeki mevcut duruma bakıldığında kabul edilecek tek durumsa, inşası yarım kalmış o yapının görüntüsüdür. Bu nedenle de şehirdeki silüeti korumak içinde bir düzenlemeye gidebiliriz” dedi.
“KAMULAŞTIRMA BELEDİYELER İÇİN BÜYÜK BİR YÜK”
Özel mülk olan ağaçlandırılacak alanlarla ilgili vatandaşın belediyelere kamulaştırma davası açtığına vurgu yapan Şeniz Doğan, bahse konu parselde dahil birçok kamulaştırma davası açıldığını söyledi. Kamulaştırmanın belediyeler için büyük bir yük getirdiğini belirten Doğan, “Bu konuya bir örnek verecek olur isek…Denizli Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında Zindan deresiyle ilgili bir düzenlemeye gitti. Bu bölge yeşil alan, günü birlik vakit geçirilecek alandı. Zindan deresinde mülkiyet sahibi vatandaşlar, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne tek tek kamulaştırma davası açmaya başladı. Büyükşehirde imar değişikliğine giderek, bölgede yeşil alanı, ağaçlandırma alanına çevirip 2 bin 500 metrekare parsel şartı koyarak 0.10 yapı şartı koydu. Vatandaşlarda kamulaştırma davası açmadı, belediyede çok ciddi bir kamulaştırma işinden kurtarmış oldu. Bizde o dönem CHP gurubu olarak bu karara ‘evet’ dedik. Belediyenin kamulaştırma yükünden kurtulması, vatandaşın parasının burada değil de gerçekten ihtiyaç olan yatırımlarda kullanılması için oy birliği ile bu kararı sağlanmış olduk. Konumuza dönersek mevzu konu edilen parselde, hem de ağaçlandırma alanı parseline sahip vatandaşlarımızda bize kamulaştırma davası açıyor. Bu parselleri satın almamız isteniyor. Kamulaştırma davasıyla ilgili önemli bir detayı da aktarmak istiyorum. Bölgemizde bir ağaçlandırma alanı parseliyle ilgili vatandaşımızın açtığı kamulaştırma davasını mahkeme ret ediyor. Mahkeme gerekçesinde de, ‘Parselde yapı yapılabilir şartı’ olması gerekçesiyle bu halde kamulaştırmanın haklı gerekçesinin ortadan kalktığına vurgu yapıyor” dedi.