CHP Denizli Milletvekili Adayı Kazım Arslan, “Çevreye Duyarlı Enerji ve Maden Politikaları Geliştireceğiz... Binaların ısı yalıtımında devlet desteği ödeyeceğiz, iklim değişikliği politikamızla uygun bir KDV anlayışı getireceğiz. Devlet kendi madenini kendi işletecek, rodövans kalkacak, işçi güvenliği ve ileri teknolojili arama zorunlu olacak. Bor kaynakları asla özelleştirilmeyecek. Bunun için somut projelerimiz hazır. Nükleer santral projelerinin tamamı gözden geçirilecek. Enerji özelleştirmeleri en baştan denetlenecek ve gereksiz olanlar iptal edilecek. Yerli ve yenilenebilir enerji için kırsaldan kentlere, sanayiden tarıma kadar özel teşvikler vereceğiz. Meralar ortak mülk olacak, yeni bir çevreci anayasa yazacağız. Daimi yaz saati uygulaması kaldırılacak” dedi.

Denizli Milletvekili Kazım Arslan, CHP’nin çevre politikasını şöyle anlatmayı sürdürdü; “Sokak aydınlatmasında güneş enerjisine dayalı ve verimi yüksek sistemler kullanacağız. Termik santrallerin, çevre dostu ve yüksek verimlilik sağlayan teknolojilerle kurulmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz. Yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki paylarını yükselterek, enerjide dışa bağımlılık ve güvenlik sorunlarını çözeceğiz. Binalarda ısı yalıtımının ve güneş paneli yatırımının mali yükünü paylaşacağız. Yalıtım teknolojisini yerli üretimle sağlayacağız. Güneş paneli kullanan apartmanlara panel yatırımı için sıfır faizle kredi vereceğiz. Kredi geri ödemelerini, üretilen elektrikten tahsil edeceğiz. Doğal gaz depolama kapasitemizi, yıllık tüketimimizin en az dörtte birine yükselteceğiz. Enerji sektöründe verimlilik sağlamayan ve saydam olmayan özelleştirme uygulamalarına son vereceğiz. Enerji alanında AR-GE çalışmalarını; kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile gerçekleştireceğiz. Sektördeki teknoloji ve ekipmanların yerli üretim oranını artıracağız” diye ifade etti.



ÇEVRE İÇİN YENİ YASALAR ÇIKARACAĞIZ

Arslan, “Acil koruma ve yeniden onarma ilkesini barındıran bir Ekolojik Anayasa hazırlayacağız. İklim değişikliğinin, Türkiye’de yaratacağı etki, kırılganlık ve riskleri inceleyecek ve bu kapsamda uyum stratejileri geliştireceğiz. KDV oranlarını iklim politikalarını göz önünde bulundurarak yeniden düzenleyeceğiz. Sera gazı salınımını azaltmaya yönelik sınırlayıcı düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Çevre davalarında mahkeme masrafı almayacak, bilirkişi masraflarını Hazine üzerinden karşılayacağız. Kamuya ait olan su kullanım hakkının devredilmesine izin vermeyecek, su hakkını düzenleyen bir Su Kanunu çıkaracağız. Çevre kirlenmesinin bedelini, kullanana ve kirletene ödeteceğiz. Doğanın sahibi değil, parçası olduğumuz yaklaşımını benimseyeceğiz. Doğal kaynaklarımızın usulsüzlük ve siyasal çıkar aracılığıyla ticari rant sağlama alanına dönüştürülmesine engel olacağız. Su kaynaklarının etkin şekilde korunması için uzun vadeli projeleri hayata geçireceğiz. Su kaynaklarımızın korunması için atık su arıtma tesisi bulunmayan belediyelere kaynak aktaracağız. Uluslararası koruma altında olan alanlarda maden araması ve HES yapmayacağız. Erozyonla mücadele için gerekli kaynağı sağlayacağız” diye konuştu.