Petrol fiyatlarına gelen zamların anında akaryakıt fiyatlarına yansıtıldığını ancak fiyatlar düşerken akaryakıt fiyatlarının düşmediğini ifade eden CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “31 Aralık’ta petrolün varil fiyatı 78 Dolar, Motorin 11,57 TL. 8 Mart’ta petrol 131 Dolar, Motorin 21,20 TL, 16 Mart’ta petrol 96 Dolara düşerken motorin ise 19,84 TL’ye düşmüş. 23 Mart’ta petrol fiyatları 117 Dolara çıkmış, motorin ise 22,41 TL. Dün itibariyle petrol fiyatları 104 Dolar seviyelerindeyken, motorin ise Denizli’de 20,37 TL’ye satılıyor. Nedense, fiyatlar çıktığı hızla geriye düşmüyor. Petrol fiyatlarına gelen yüzde 68’lik zam akaryakıta yüzde 83 olarak yansıtılırken, yüzde 36’lık indirim motorine yüzde 7 olarak yansımış. Petrol 131 dolar iken 21,20 TL’den satılan motorin, petrol 117 dolara satılırken 22,41 TL’ye kadar çıkmış. Yani petrole gelen yüzde 12’lik indirim, akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımış” dedi.

“VATANDAŞ DEPO BAŞINA 360 LİRA FAZLA ÖDÜYOR”

Dolar ve petrol fiyatlarındaki değişime göre hesap yapıldığında 31 Aralık’ta 11,57 TL olan motorinin bugün 15,70 TL olması gerektiğini iddia eden Çavuşoğlu, “motorinde litre başına vatandaşın cebinden fazladan 4,5 TL çıkmaktadır. Bu da 80 litrelik depoyu baz alırsak, bir depo mazotta 360 TL’ye denk gelmektedir. Yani vatandaşımız depo başına 360 TL fazla para ödemektedir. Vatandaşlarımızın ekonomik durumu göze alındığında akaryakıt fiyatlarının maliyetleri direk olarak etkilediğini düşünürsek bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” diye konuştu.

“ALIM GÜCÜ 3 AYDA ERİYİP GİTTİ”

Enerji sektöründe yapılan zamların tüm sektörleri etkilediğini ve maliyet artışları nedeniyle enflasyonu tetiklediğini belirten Çavuşoğlu, “Bu zamlar çiftçimizden sanayicimize her kesimi etkiliyor. Tarladan ürünü bedavaya alsanız bile pazara çıkana kadar oluşan maliyet insanların alım gücünü zorluyor. Vatandaşlarımız pazarlarda zorunlu ihtiyaçlarını bile alamaz hale geldi. Zararına satış yapmak istemeyen pazarcı esnafı da tezgahlarını kapatmak zorunda kaldılar. Sabit gelirli vatandaşlarımızın alım gücü 3 ayda eriyip gitti, arabalara benzin almak bile lüks hale geldi. Üreticiler maliyetlerini fiyatlara yansıtınca yüksek enflasyon da kaçınılmaz oluyor. Enflasyon da ekonomi bakanının gözlerindeki ışıltıyla düşmüyor. Somut adımlar atılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.