CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, gıda krizini TBMM gündemine taşıyarak tarımsal ürünlerdeki fiyat artışlarının nedenlerini Tarım Bakanı Kirişci’ye sormuştu. Gelen yanıtların içeriksiz olduğunu belirterek açıklama yapan Biçer Karaca, bu tutumun TBMM iradesiyle ve yurttaşla alay etmek anlamına geldiğini savundu:

“YANIT BEKLEYEN SORULAR”

“Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Şubat 2022 ayına ait tarımsal ürünlerde üretici fiyat endeksine ilişkin veriler Mart 2022'de yayınlandı. Bu tarımsal ürünlerin üretici fiyat endeksindeki bu artışın sebepleri nedir, artışın önüne geçilmesi bu gıda krizine ve gıdaya erişim hakkını ciddi anlamda etkileyen bu yükselişin sebepleri nedir, tedbir alacak mısınız, bunun önüne geçmek için bir planınız var mı? sorularını Tarım ve Orman Bakanlığına sorduk. Tarım ve Orman Bakanı’ndan 31 Mart 2022'de sorduğumuz soruya bir yanıt geldi.

“YANITTA BİZİM SORDUĞUMUZ HİÇBİR SORUYA KARŞILIK YOK”

Bu yanıtta bizim sorduğumuz hiçbir soruya karşılık yok. Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçiye şu kadar destek verdik, şu kadar destekleme primi ödedik gibi sanki biz çiftçiye verilen destekleri sormuşuz gibi TBMM iradesiyle alay edercesine bir yanıt vermiştir.

“HAYALİ BİR TABLO”

“Buradan TBMM Başkanı’na sesleniyorum; başkanı olduğunuz, milli iradeyi temsil eden Meclis’in iradesini ve Meclis’i bu kadar itibarsızlaştırmasına daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Biz Tarım Bakanı’na tarımsal ürünlerdeki üretici fiyat endeksindeki aşırı artışı soruyoruz, Tarım Bakanı milletvekiliyle, TBMM'nin iradesiyle alay edercesine destekledikleri hayali bir tabloyu karşımıza getiriyor.”

“GIDA ZEHİRLENMELERİNDE ARTIŞ"

“Tarımsal ürünlerde üretici fiyat endeksi TÜİK'in rakamlarında dahi oldukça artış göstermekte. Artık insanlar pazara gidemiyorlar, çocuklarına yeterli beslenecek gıdayı alamıyor. Son zamanlarda gıda zehirlenmesinin artışının sebepleri de aslında gıdaya erişemeyen, pazardan yeterli beslenme için ürün alamayan, pazar alışverişine gidemeyen, çürükleri ve artıkları toplayan ve satın alan vatandaşlarımızın durumunun açık bir göstergesi. Buradan Tarım Bakanı’na sesleniyorum bu verdiğiniz yanıt bir milletvekiliyle ve TBMM iradesiyle alay etmektir, dolayısıyla vatandaş ile alay etmektedir.”