CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 8 Nisan Dünya Romanlar Gününde, Romanların yaşadığı hak ihlalleri ve eşitsizlikler ile ilgili meclise soru önergesi verdi. “Sağlıktan, eğitime; adaletten, barınma hakkına Anayasal haklarına tam olarak erişemeyen Romanların sorunlarını her fırsatta dile getiriyoruz” diyen Karaca, “Çeşitli mecralarda defalarca dile getirildi ancak adeta Romanlar yokmuşçasına, bu sorunlar yok sayılıyor. Derin yoksulluk yaşayan, açlıkla başbaşa bırakılan Romanlar, en ağır insan hakları ihlallerini yaşıyor. Çoklu hak ihlallerinin önlenmesi için devletin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Pandemi, ekonomik kriz, ard arda gelen zamlar Roman mahallelerinde geri dönüşü olmayan hasarları büyütüyor. Roman çocuklar beslenemiyor, okuldan uzaklaşıyor, çocuk işçi olarak güvencesizlikle boğuşuyor” dedi.

“KRONİK YOKSULLUKLA MÜCADELE ŞART”

"Roman çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanamamasından eğitime, sağlığa, oyun haklarına erişimi; barınma haklarının TOKİ eliyle ihlal edilmesi ve oturdukları yerlerden kentsel dönüşüm bahanesiyle kent merkezi dışına sürülmeleri, faturalarını ödeyememeleri sorun alanlarından bazıları”

“ROMANLAR ÇOKLU HAK İHLALLERİYLE BAŞBAŞA”

“Romanlar çoklu hak ihlallerine maruz bırakılsa da ayakta kalmaya, hayatlarına devam etmeye çalışıyor. AKP'nin hayata geçirmediği Roman Eylem Planı’nın süresi geçtiğimiz yıl bitti. En ufak bir gelişme sağlamayan bu plan sonrası sanki sorunlar bitmiş gibi köşelerine çekildiler ve yeni bir eylem planı hazırlanmadı. 8 Nisan Dünya Romanlar Gününde bir çağrı daha yapıyoruz. Hak ihlallerine bir son verin, masa başından kalkın, aldığınız fonları şatafatlı otellerde toplantılarda tüketmek yerine Romanlar için değerlendirin. Bu ülkede yaşayan her Roman haklarına erişebilsin, “yaşıyorum” diyebilsin”