Türkiye’nin dünyadaki diğer ülkeler ile karşılaştırmalarına yer veren Karaca şunları kaydetti;

  • Dünya Adalet Projesi (wjp) 2022 yılında Türkiye hukukun üstünlüğü endeksinde  140 ülke arasında 116'ncı sırada! Temel haklar üzerinden baktığımızda 134. Fikir ve ifade özgürlüğü etkili bir şekilde güvence altında olduğu ülkeler arasında 136. Sırada
  • Freedom House tarafından yayınlanan, 2022 yılı Dünya Özgürlük Raporu’na göre; 210 ülke arasında 32 puanla Türkiye hala özgür olmayan ülkeler kategorisinde! Afganistan ile aynı katagoride.
  • 2021 sonu rakamlarına göre; AİHM’e en fazla dava başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Rusya’dan sonra 15 bin 251 başvuru ile 2.sıradayız.
  • Enflasyon ve işsizliğin toplamından oluşan Sefalet Endeksi’nde Türkiye 93.3 puanla en yakın takipçisi 89.9 puandaki Arjantin’e fark atarak birinci
  • OECD verilerine göre çocuklarda yoksulluğun en fazla görüldüğü ülke %27,4 ile Kosta Rika. Türkiye ise %22,4 ile bu ülkeyi takip ediyor. Türkiye, OECD ülkelerine kıyasla çocuklar için çok daha az oranlarda harcama yapıyor. Bu harcama eksikliğinin telafisi zor sonuçlarına bakıldığında; Türkiye’de okul öncesi eğitime katılım oranı %39 iken OECD ortalaması %87 olarak karşımıza çıkıyor.

“YOKSULLUK BİTİRİLMİYOR, YÖNETİLİYOR”

Türkiye’de derinleşen yoksulluğa da konuşmasında yer veren Karaca, AKP’nin yoksulluğu bitirmek istemediğini aksine yöneterek devam ettirmek istediğini belirtti. Karaca, derinleşen yoksullukla ilgili olarak açıklamasında;

Türkiye’nin En Genç Belediye Başkanı 22 Yaşında Türkiye’nin En Genç Belediye Başkanı 22 Yaşında

“İnsan hakkı ihlali olarak yoksulluk derinleşiyor, kronikleşiyor, gelecek kuşaklara devrediliyor. Yoksulluk AKP tarafından bitirilmek istenmiyor, yönetiliyor. Çünkü sosyal devletin en temel görevlerini yoksullaştırdığı vatandaşlara oy karşılığı kendi sadakası gibi gösteriyor.

  • OECD verilerine göre çocuklarda yoksulluğun en fazla görüldüğü ülke %27,4 ile Kosta Rika. Türkiye ise %22,4 ile bu ülkeyi takip ediyor.  Türkiye, OECD ülkelerine kıyasla çocuklar için çok daha az oranlarda harcama yapıyor. Bu harcama eksikliğinin telafisi zor sonuçlarına bakıldığında; Türkiye’de okul öncesi eğitime katılım oranı %39 iken OECD ortalaması %87 olarak karşımıza çıkıyor.
  • TÜİK, Gelir Ve Yaşam Koşulları Araştırması 2012-2020 verilerine göre Türkiye’deki çocukların yüzde 33,7’si ısınma, temizlik ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor.” Dedi.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü vesilesi ile CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapan Karaca; Türkiye’nin adeta bir hak mezarlığına döndüğünü belirtti. Açıklamasında yoksulluktan, basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğünden, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğüne yer veren Karaca; yapılan bazı uluslararası ve ulusal araştırmalardan da örnekler verdi.

Gülizar Biçer Karaca'nın konuşmasında yer verdiği "Benim hakkın" projesi kapsamında, CHP il ve ilçe örgütlerine 50 bin adet benim hakkım broşürü gönderildi. CHP milletvekillerine de benim hakkım afişleri iletildi. CHP Genel merkezî binasına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sosyal Devlet Senin Hakkın' afişi asıldı.