Grup toplantısı sonrası yazılı bir açıklama yapan AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; Toplantıda kamuoyuna duyurulan vatandaşlara ve iş dünyasına yönelik bazı müjdeleri paylaştı. Atılan her adımda büyüme, gelişme ve güçlenmenin devam ettirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz açıklamasında devamla şu ifadelere yer verdi: “Daha önce gıdadan giyime, ilaçtan eğitime, turizmden zirai araçlara kadar pek çok alanda KDV indirimleri yapıldı. Asgari ücretli olup da üç çocuğu bulunanların aylık vergi yükü sıfıra kadar indirilmiş, basit usulle vergilendirilen esnaflarımızın 9 bin liraya kadar olan kazançları vergi dışı bırakılmıştı, Genç girişimleri desteklemek için yıllık 75 bin liraya kadar vergi muafiyetleri getirilmişti, Yatırımcılarımız ve işletmecilerimizin üzerindeki damga vergisi, harç ve benzeri yüklerin maliyetleri önemli ölçüde azaltılmıştı. Geçtiğimiz yılda döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın vatandaşlarımız üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek için akaryakıt ürünlerinin fiyatlarını sabit tutmak amacıyla vazgeçilen ÖTV tutarı 8 milyar liranın üzerindedir. Enflasyonla mücadele ve ekonomiyi canlandırma kampanyası çerçevesinde de beyaz eşyadan mobilyaya, motorlu taşıtlardan inşaata pek çok sektörde KDV, ÖTV, harç indirimleri yapıldı. Grup toplantımızda Cumhurbaşkanımız; Önümüzdeki dönemde vergi politikalarını bütüncül ve adil bir anlayışla gözden geçirecek, yatırım, üretim ve istihdam teşviklerine devam edileceği müjdesini verdi. Bu kapsamda 2019 ve 2020'de ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devletin üstleneceğini duyurdu. Kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresi 12 aydan 18'e çıkarıldı. İmalat sanayinde yatırım teşvik belgesi şartı aranmaksızın 2019 yılı boyunca; araştırma geliştirme faaliyetlerinde ise süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında artık KDV alınmayacak. Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10 indirim yapılacak. Aynı şekilde konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10'luk bir indirime gidiliyor. Elektrik ve doğal gaz indirimlerinin milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

2019 BÜTÇESİ HİZMET ODAKLI BİR BÜTÇEDİR

Başkan Filiz; “2019 yılı bütçe giderlerinin 961 milyar lira, faiz hariç olarak 843,7 milyar lira olarak planladığını hatırlatarak, 2019 yılı için bütçe gelirlerinin 880,4 milyar lira, vergi gelirlerinin 756,5 milyar lira, bütçe açığının 80,6 milyar lira, faiz dışı fazla rakamının da 36,7 milyar lira olarak belirlendiğini söyledi. Geride bırakılan yılın Merkezi Yönetim Bütçe Giderlerinin 821,8 milyar lira, bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz dışı dengenin de 4,3 milyar olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildiren Filiz, " Milletimizden toplanan vergileri yine milletimizin istifadesine sunuluyor” diye ifade etti.

Başkan Filiz konuyla ilgili şunları söyledi: "2002 yılında faiz harcamaları bütçe giderlerinin yüzde 43'üne, vergi gelirlerimizin yüzde 86'sına karşılık geliyordu. Bir başka ifadeyle toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasını faiz ödemesine ayrılıyordu. Şimdi 2017 yılı kesin rakamları itibarıyla bu oran yüzde 10'lar seviyesine geriledi. Demek ki toplanan 100 liralık verginin sadece 10 lirası faiz giderlerine, kalan 90 lirası milletimize hizmet olarak harcanıyor. Şayet faiz harcamaları 2002 seviyesinde devam etseydi önümüzdeki yıl 300 milyar liralık bir kaynağı milletimize eğitim, sağlık, güvenlik, ulaştırma, tarım, sanayi, imar hizmetleri vermek için değil, faiz ödemesi için kullanılmak zorunda kalınacaktı” dedi.