1930 Yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Akşar köyünde dünyaya gelen Bayram Şit, köyünde yöresel güreşlerde ve düğün güreşlerinde karakucak güreşi yaparak spora başladı. Yörenin ve çocukluğunu yaşadığı yılların olanaklarıyla güreşe olan isteği ve bu konudaki azmi sayesinde çevresinde kısa sürede tanındı.

BAŞARILARLA DOLU SPOR KARİYERİ

17 yaşındayken Denizli’de ilk kez minder güreşiyle tanıştı. 1949 yılından 1956 yılına kadar serbest güreşte millî takımın değişmez sporcularından oldu. Akdeniz Oyunları ve Helsinki Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak ülkemizin spor tarihine adını yazdırdı.

1956 Melbourne Olimpiyatlarında ünlü Japon güreşçi Sasahara’ya yenilerek spor hayatına nokta koydu. Güreşi bıraktıktan sonra 4 yıl Fransa Milli Takımını çalıştırdı. 1972 yılında Serbest Güreş Türk Milli Takımının başına getirildi.

Başarıları:

1951      Akdeniz Oyunları - İskenderiye serbest stil 63 Kg Altın Madalya

1952      Helsinki Olimpiyatları  serbest stil 62 Kg   Altın Madalya

1954      Tokyo - Dünya şampiyonası  serbest stil 62 Kg   Gümüş Madalya

1956      İstanbul – Dünya Şampiyonası  serbest stil 62 Kg    Bronz Madalya

1956      Melbourne Olimpiyatları  serbest stil 62 Kg   Olimpiyat Dördüncüsü

ANKARA’DA DEFNEDİLECEK

Yaşlılığa bağlı sebeplerden Ankara Hastanesinde bir aydır tedavi gören Bayram Şit 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Efsane güreşçi 30 Mayıs Perşembe günü Ankara Kocatepe Camiinde kılınacak öğle namazının ardından Karşıyaka Anıt Mezarlığında defnedilecek.

İBANOĞLU “TÜRK SPORU BİR EFSANESİNİ KAYBETTİ”

Bayram Şit’in vefat haberinin ardından görüşlerini aldığımız Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, örnek kişiliği ve spor kariyeriyle Türk spor tarihine adını yazdıran bir efsaneyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Bayram Şit’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileyen İbanoğlu, “Türk spor camiasının başı sağolsun” dedi.