Dünyamızın %71’i su ile kaplı ancak temiz su kaynaklarının azalmasıyla gelecek yıllarda problemler ile karşı karşıya kalınması muhtemel bir durum haline geldi. Bu sebepten dolayı hem kendi yarınlarımızı hem de gelecek nesilleri koruyabilmek adına dünyanın düzenini sağlamak için üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekir. Hiçbir ayrım yapılmadan birlik olup sürdürülebilirlik konusunda adımlar atılması gerekir. Sürdürülebilir enerji ya da diğer bir ismi ile temiz enerji, gelecek yıllarda yaşayacak olan insanları da düşünerek doğal kaynakların varlığı riske atılmadan tüketilen ve doğaya zararlı olmayan enerji kaynaklarını ifade etmektedir.

Yaşadığımız dünyada göze sonsuz gibi görünen benzersiz güzelliklerde doğal kaynaklar bulunmaktadır. Bu kaynaklar sonsuzmuş gibi görünse de aslında böyle olmadığı iklim krizi ile birlikte kendisini daha çok belli etmeye başladı. Hiç bitmeyecekmiş gibi harcamaya devam ettiğimiz doğal kaynaklarımızın iklim krizine maruz kalması ile birlikte gelecek yıllarımız tehdit altında olmaya başladı.

Kaynak: Narterlaw sitesi enerji hukuku sayfası.

Sürdürülebilir Enerji Kaynakları

Sürdürülebilir enerji kaynaklarına değinmeden önce bir noktanın aydınlatılmasında yarar var. Sürdürülebilir enerji kaynaklarının birçoğu yenilenebilir enerji kaynakları arasında da yer almaktadır. Fakat sürdürülebilir enerji kaynakları ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir fark bulunmaktadır. Yenilenebilir enerjiler, doğadan elde edilen ve kendi kendine yenilenebilen kaynaklardan sağlanmaktadır. Sürdürülebilir enerjide ise enerji ihtiyacı giderilirken gelecek nesiller düşünülerek hareket edilir. Bu sebepten dolayı her yenilenebilir enerji çeşidi, sürdürülebilir enerji kaynakları arasında yer almaz. Bir enerjinin sürdürülebilir enerji olması için yenilenebilir olması yeterli değildir. Enerji kullanılırken azalmaması, doğayı olumsuz yönde etkilememesi ve gelecek nesillerin için de var olmaya devam etmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir enerji kaynaklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Dalga Enerjisi: Deniz ve okyanuslarda oluşan gelgitler ile elde edilen elektrik enerjisi dalga enerjisi olarak adlandırılmaktadır. Tükenmeyen enerji çeşitleri arasında dalga da yer almaktadır. Fakat meydana gelen dalgaların şiddeti ve boyutuna göre kullanılacak ekipmanlarda değişiklik yapılması gerektiğinden diğer enerji türleri ile kıyaslandığında daha fazla maliyete sahiptir.

Güneş Enerjisi: Güneş enerjisi, güneş panellerinde toplanan güneşten gelen ışınların elektrik enerjisine çevrilmesi ile elde edilen bir enerji türüdür. Güneş enerjisi de tükenmeyecek kaynaklar arasındadır. Güneş enerjisi üretilirken çevreye herhangi bir zarar verilmediği için sürdürülebilir kaynaklara örnektir.

Jeotermal Enerji: Jeotermal enerjide elektrik üretimini gerçekleştirebilmek için yağmur sularının magma ısısından buharlaşarak yeryüzüne yükselmesi beklenmektedir.

"Onun Karşısında Çalmak Çok Farklı Bir Duygu" "Onun Karşısında Çalmak Çok Farklı Bir Duygu"

Rüzgar Enerjisi: Kara ve su parçaları arasındaki basınç farklılıklarından ortaya çıkan rüzgar, gelecek yıllarda yaşayacak olan insanların da kullanabileceği, doğaya zarar vermeden diğer bir sürdürülebilir enerji kaynağıdır. Rüzgar panellerinin dönmesi ile beraber elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Hidrojen Enerjisi: Doğada hasar meydana getirmemesi ile sürdürülebilir enerjiler arasında hidrojen enerji de yer almaktadır. Bu enerji türü hidrojen gazından elde edilmektedir.

Biyokütle Enerji: Hayvan ve bitki atıklarından üretilen enerji biyokütle enerji olarak adlandırılmaktadır. Bu enerji türünden en çok elde edilen enerji ise biogazdır.

Hidrolik Enerji: Tıpkı dalga enerjisinde olduğu gibi suda meydana gelen enerjiden elde edilmektedir. Tükenmeyen enerjiler arasında yer almaktadır. Hidrolik enerjiden elektrik üretebilmek için suyun hareketlerinden faydalanılır. Bu enerjinin elde edilebilmesi için en çok barajlar kullanılmaktadır.

Sürdürülebilir enerji kaynakları bu şekilde sıralanmaktadır. Gelecek nesillere daha aydın bir dünya bırakabilmek için sürdürülebilir enerji kaynaklarına daha fazla önem verilmesi gerekir. Bizden sonra yaşayacak olan insanlara daha güzel bir dünya bırakabilmek için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeli ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına gereken önemi vermeliyiz.