Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 12 Aralık'ta ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Toplantıya işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet temsilcileri katılırken, işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yer almadı. Komisyonun ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılacak.

CHP İl Başkanı Horzum: “Engelli hakları lütuf değil, insan haklarıdır”
CHP İl Başkanı Horzum: “Engelli hakları lütuf değil, insan haklarıdır”
İçeriği Görüntüle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile ön görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede her iki tarafın değerlendirmeleri dinlenirken, sosyal diyalog vurgusu yapıldı. Bakan Işıkhan, süreçte istişareye açık olduklarını belirtti.

TÜRK-İŞ KAPALI ZARFLA TALEBİNİ İLETTİ

TÜRK-İŞ, komisyonun yapısında değişiklik yapılmadığı gerekçesiyle toplantıya katılmadı ve taleplerini kapalı zarf içinde Bakanlığa sundu. Mektupta doğrudan rakam belirtilmezken, çalışma hayatındaki sorunlara dikkat çekildi. Talepler arasında geçen yıl telafi edilmeyen yüzde 14,38'lik enflasyon kaybının karşılanması yer aldı.

Bu taleplerin ardından gıda, ulaşım, kira ve eğitim kalemlerindeki yüksek fiyat artışlarının ücretlere yansıtılması istendi. Ayrıca ekonomik büyümenin sağladığı refah artışından işçilerin pay alması talep edildi. TÜRK-İŞ'in aynı yöntemi geçen yıl kullanarak 29 bin 583 lira talep ettiği, bu yıl ise talebin yüzde 33,6 oranında arttığı hesaplandı.