BURSA (İGFA) - Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatlarını belgeselleştiren İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında yorgan ustası Ali Topkara (68)'nın hayatını ele aldı. 1966 yılından buyana yarım asırdır mesleğini aşkla, şevkle devam ettiren Topkara, yorgan ustalığının inceliklerini ve yapımını paylaştı.

55 yıldır yorgan ustalığı yaptığını ifade eden Topkara, "Bizler yünlerin içinde büyüdük. Yünleri yorganlara ilmek ilmek işleyerek modelledik. Yıllardır süre gelen Ekim ayının ilk günleri yapılan İznik Panayırı bizim vazgeçilmezimizdir. Yüzlerce yorgan dikerek İznik Panayırı diğer panayırlarda satışlarımızı yaptık. Çocuklarımızı bu meslekle okutup baş göz edip evlendirdik. Ailemizin geçimini bu meslekle kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz” dedi.

Yorgancılık zanaatını bir süre ekonomik koşullar nedeniyle bırakıp kapattığını anlatan Topkara, "Sayın Cumhurbaşkanımız 20 tane meslek dalını vergiden muaf tuttuktan sonra yeniden bu mesleğe başladım. Allah ondan razı olsun. Memleketimizin başından eksik etmesin" dedi. "İznik'te eskiden dört yorgancı vardı şimdi iki kişi kaldık"  diyen Topkara, "Gençlerimize şunu tavsiye ederim. Bizler son kuşaklarız bu mesleği öğrensinler. Kendilerini geliştirerek bu mesleği yapsınlar" dedi.