Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli vatandaşların istihdamına yönelik önemli bir adım olan Engellilere Yönelik Sanal İstihdam Fuarı’nın başarıyla tamamlandığını açıkladı. Türkiye’nin 7 bölgesinden 76 ilde, 558 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuar, 3 gün boyunca yoğun ilgi gördü. Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Engelli vatandaşlarımızın istihdamını artırmak için hayata geçirdiğimiz ‘Engellilere Yönelik Sanal İstihdam Fuarı’nı tamamladık” diyerek, fuarın engelli bireylerin iş dünyasına entegrasyonunda önemli bir rol oynadığını belirtti.

26 BİN 594 ZİYARETÇİ, 16 BİN 248 ÖZ GEÇMİŞ

Sanal İstihdam Fuarı, geniş bir katılımla dikkat çekti. Türkiye genelinde 26 bin 594 kişi tarafından 38 bin 938 kez ziyaret edilen fuarda, toplam 16 bin 248 öz geçmiş işverenlerle paylaşıldı. Bu rakamlar, engelli bireylerin iş gücüne katılma isteğini ve işverenlerin bu alandaki duyarlılığını ortaya koydu. Fuar, engelli vatandaşların iş fırsatlarına erişimini kolaylaştırarak istihdamda kapsayıcılığı artırmayı hedefledi.

ENGELSİZ İŞKUR PLATFORMU HİZMETE SUNULDU

Bakan Işıkhan, Engelsiz İŞKUR Platformu’nun engelli bireylerin iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirildiğini vurguladı. Platformun, kullanıcı dostu bir arayüzle tasarlandığını belirten Işıkhan, “Yeni platformumuzda engelli hibe desteği projeleri, engelli iş koçluğu ve danışmanlık hizmetleri, engelli aday havuz sistemi, açık iş ilanları, engelli istihdam haritaları, başarı hikayeleri, istatistikler, yararlı kaynaklar ve geri bildirim sistemi gibi birçok hizmeti tek çatı altında sunuyoruz” dedi. Platform, engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir erişilebilirlik seçenekleri sunarak işlemlerin kolayca gerçekleştirilmesini sağlıyor.

DESTEKLİ İSTİHDAM PROJESİ İLK KEZ UYGULANACAK

Engelli İstihdamı Reform Paketi kapsamında, Türkiye’de ilk kez Destekli İstihdam Projesi’nin uygulanacağını duyuran Işıkhan, bu modelin özellikle otizm spektrum bozukluğu, down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimleri olan bireylerin iş hayatına kazandırılmasını hedeflediğini belirtti. Bakan, “Bu projeyle, sadece bir bireyin işe yerleşmesini değil, o bireyin iş yerinde uzun vadeli bir uyum ve başarı sağlamasını amaçlıyoruz” dedi. İşverenlere ücret desteği sağlanarak engelli bireylerin istihdamda kalıcılığı teşvik ediliyor.

10 BİN ENGELLİYE KAMUDA İŞ FIRSATI

DSO Başkanı Kasapoğlu: “Sanayici direniyor, destek şart!”
DSO Başkanı Kasapoğlu: “Sanayici direniyor, destek şart!”
İçeriği Görüntüle

Bakan Işıkhan, İşgücü Uyum Programı kapsamında 10 bin engelli birey için kamu kurumlarında kısmi zamanlı istihdam fırsatı sunulacağını müjdeledi. “Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir istihdam vizyonuyla ilerliyoruz. İnanıyoruz ki çalışan Türkiye, güçlü Türkiye’dir” diyen Işıkhan, bu adımın engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını güçlendireceğini ifade etti. Programın detaylarının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

550 BİN ENGELLİ İSTİHDAMA KATILDI

Bakan Işıkhan, 2002’den bu yana İŞKUR aracılığıyla yaklaşık 550 bin engelli vatandaşın istihdama katıldığını, 2024’te bu sayının 45 bini aştığını ve 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 17 bin engelli bireyin işe yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca, 2014’ten bu yana 772 mesleki eğitim projesi ve 47 destek teknolojisi projesi desteklenirken, kendi işini kurmak isteyen engellilere 2024’te 400 bin lira, 2025’te ise 580 bin lira hibe sağlandığı açıklandı.

KOMİSYON SÜREÇLERİ HIZLANDIRILDI

Engelli projelerinin değerlendirilme süreçlerinde önemli değişiklikler yapıldığını belirten Işıkhan, “Eskiden projeler İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına götürülmek zorundaydı, bu da süreci uzatıyordu. Artık projeler doğrudan komisyona iletilecek ve komisyon yılda altı kez toplanarak daha fazla projeyi hızlıca değerlendirecek” dedi. Bu düzenleme, engelli istihdamına yönelik projelerin başvuru ve değerlendirme süreçlerini hızlandırarak şeffaflığı artırıyor.

Sanal Fuar