Şahinler Denizli Hayvancılık, Farmpal Nutrition ve İdeal Hayvan Sağlığı Teknolojileri firmalarının Denizli’de büyükbaş hayvan yetiştiricilerini yönelik gerçekleştirdiği seminer Dedeman Park Otel’de gerçekleştirildi. Sektörün temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği Hayvan Sağlığı ve Beslenmesi seminerini ise, İdeal Hayvan Sağlığı Teknolojileri firmasından Veteriner Hekim Dr. Burhaneddin Akkaya ve Zooteknist Rıza Dönmez verdi.

Denizli Hayvancılık Seminer (4)

“Amacımız Sektörün Gelişimi”

Etkinliğin açılışında konuşan Şahinler Denizli Hayvancılık Genel Müdürü Ahmet Şahin ve Farmpal Nutrition Kurucu Ortağı Oğuzhan Çövüt, Denizli’de hayvancılığın, süt üreticiliğin gelişimi, sürdürülebilirliği için eğitim odaklı bir seminer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Denizli’nin hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan her iki isimde, böylesi bilgilendirici, eğitici ve sektörün önünü açacak etkinliklere devam edeceklerini söyledi.

Denizli Hayvancılık Seminer (6)

“Mevcut Hayvan Varlığımızı Korumalıyız”

Dünyada, Avrupa’da yaşanan mavi dil hastalığına dikkat çeken Zooteknist Rıza Dönmez konuşmasında, bu durumun olumsuzlukları olsa da mevcut hayvan varlığını koruyup, sürdürülebilir bir döngüye girilirse her şeyin çok güzel olacağını vurgulayıp şunları söyledi, “Bir çiftlikte olması gereken en önemli unsur, tüm sorunların çözüme kavuşturulup kar eden bir çiftliği dönüştürülmesi. Hepimiz bu gemideyiz. Bu gemiyi yüzdürmek hepimizi görevi. Süt fiyatları çok düşük, yem çok pahalı ve artmaya devam ediyor, et konusunda da istediğimiz rakamları alamıyoruz. Dolayısıyla karlılığı elde etmek için daha verimli işletmeler sağlamamız gerekiyor. İşletmenin sağlıklı olması için buzağının sağlıklı olması gerekiyor. Devamlılığı sağlayacak ürün buzağı çünkü. Buzağının sağlıklı olması için ise, iyi bir kuru dönem bakımı yapmamız gerekiyor. Doğum sonrası hayvanımızın ihtiyaçlarının olması gerektiği şekilde karşılanıp, sütü verimli almamız gerekiyor. Sonrasında da döngü için hayvanın gebe kalması ve buzağı almaya devam etmemiz gerekiyor. Bir konun altını çizmek istiyorum! Birkaç yıl önce yurt dışından hayvan getirmek çok kolaydı. Ancak mavi dil hastalığı nedeniyle Avrupa’da birçok ülke de hayvancılık dolaşımı kapandı. Şuanda yurtdışından hayvan getirmek imkansız. Uzun sürede açılmayacak. O nedenle elimizdeki materyale iyi bakmak lazım. Mevcut hayvan varlığımıza iyi bakmalıyız. Koruyarak, sürdürülebilir olmayı sağlamak zorundayız. Bunu başarırsak sektörel gelecek çok iyi noktalara gelecektir. Önümüz açılacaktır.”

Denizli Hayvancılık Seminer (3)

“İnekleri Stresten Uzak Tutun”

Seminerde konuşan Veteriner Hekim Dr. Burhaneddin Akkaya ise, işletmelerde verim ve istikrarın püf noktalarını paylaştı. İşletmelerin başarı için başlıca yapması gereken unsurun sağlık ve inekleri stresten uzak tutmak olduğunu vurgulayan Akkaya, “Az hastalanan, çok süt veren ve kolay gebe kalan inek, verimli işletmenin olmazsa olmazı. Süt üretiminde işletme sağlıklıysa, inek sağlıklıysa, hayvan verimli bir sütü verecektir. Bir çiftlikte, işletmede ana temel sağlık olmalı. Sağlık noktasında altını çizmek isterim ki, en başlıca konu ineği stresten uzak tutmak.Türkülerimizde de vardır! ‘İnsanı gam, keder öldürür’ diye. İnekte stresten ölüyor. İneğin en büyük problemi stres. Negatif enerji dengesine bağlı oluşan stres, sıcaklık stresi, oksidatif stres, metebolik stres… İneği stresten uzak tutarsak işin yüzde 70-80’ini başarmış oluyoruz. Aslında bu kelimeler bize ne yapacağımızı söylüyor. En önemli kural bu stres yönetimi. Yaptığımız iş inek beslemek. Onun da temel anahtarları, kuralları var. Birinci kuralda bu stres yönetimi. En büyük problemlerimizden birisi alışkanlıklarımız! Kulaktan dolma doğru bilinen çok yanlış uygulamalarımız var. Bu alışkanlıklar değişmediğinde de problemler çözülmüyor. Paydaşlarımızın çiftliklerinde, işletmelerinde elde ettiğimiz başarının temelinde, bu alışkanlıkları değiştirmek oldu. Bilim ne diyorsa, rakamlar ne diyorsa bunları işletmelerimize uygulamaya gayret ettik” dedi.

Denizli Hayvancılık Seminer (2)

Denizli Hayvancılık Seminer (5)

Zeybekci kayyum tepkilerine yanıt verdi: “Oradan Neler Dökülecek Göreceksiniz” Zeybekci kayyum tepkilerine yanıt verdi: “Oradan Neler Dökülecek Göreceksiniz”

Denizli Hayvancılık Seminer (1)-1

Editör: Özkan Tokmak