Malum yaz ayları geldiğinde düğün sezonu açılıyor. Evlenmek isteyen çiftler özellikle düğünlerini yaz aylarında yapmak isterken sezonda yapılan düğünler daha yüksek maliyetlere neden oluyor. Son bir yılda yaşanan kur ve enflasyon artışı ile birlikte geçtiğimiz yıla oranla evlenecek çiftlere yüzde 30 daha fazla yük geliyor. Çiftlerin isteklerine göre fiyatlar düzenlenmesine rağmen bazen fiyatlar 100 bin liraya kadar yükselebiliyor.

Öncelikle kına gecesi için gelinin giydiği bindallı ve yapılan organizasyon en az 2 bin lira. Kına gecesi için seçilen mekanların fiyatı da en az 3 bin TL. Bu fiyatlara gelinin saç, makyaj ve kına gecesi için dağıtılacak ikramlar dahil değil.

Düğün salonu fiyatları ise hem cep yakacak hem de tansiyon yükseltecek türden. Düğün salonu fiyatları yemekli ve yemeksiz olmasına göre değişiyor. Yemeksiz yapılan düğünlerde fiyatlar yarı yarıya düşüyor. Evlenecek çiftler düğünlerini salonda yapacaksa en az 20 bin TL’yi, kır düğünü yapacaksa en az 35 bin TL’yi gözden çıkarmalı. Otellerde yapılan düğünler ise çiftlerin seçtikleri organizasyona göre 200 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Uzmanlara göre mobilya, beyaz eşya ve günlük kullanım eşyalarında fiyatlar ise gerek kur artışı gerekse enflasyon artışından dolayı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 arttı. Geçtiğimiz yıl 13 bin lira ile 20 bin lira civarında seyreden oturma grubu, salon takımı ve yatak odası takımı fiyatları bu sene 15 ile 25 bin lira arasında değişiyor. Beyaz eşya fiyatları da en yüksek 16 bin lira ediyor. Yemek takımı, çatal-bıçak-kaşık seti vb. çeyiz takımları 3 bin liradan başlayıp 8 bin liraya kadar gidiyor.

TAKILAR EL YAKIYOR

Düğünde takılan takı setleri ise ateş pahası. Takı setlerinin fiyatları en az 4 bin lira olurken fiyatı 10 bin liraya kadar gidiyor. Geline düğünde takılan 20 gramlık bilezikler de bu sene 500 TL’den başlıyor. Düğünde yapılan fotoğraf ve görüntü çekimi ve dış çekim albüm fiyatları da en az bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar gidiyor. Şehir dışı yapılan dış çekimlerde fiyatlar en az bin lira fark ediyor. Bütün bu çekimlerin paket fiyatı ise ortalama 6 bin lira.

DÜĞÜN YAPANLARIN SAYISI AZALDI

Düğün ve organizasyon işleri yapan işletme sahipleri geçtiğimiz yıllara oranla çiftlerin düğün yapmaktan ziyade, sade törenle evlenmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Düğün çekimi yapan stüdyo sahipleri de 2018’e göre düğün ve dış çekim sayısında yüzde 30 civarında azalma olduğunu söyledi. Artık evlenen çiftlerin mobilya ve beyaz eşyaya para vermemek için apartlarda kalmayı tercih ettiğini belirten beyaz eşya ve mobilya satıcıları işlerin durgun olmasından yakındı.