Son dönemde Türkiye'de her şeyin ihracata ve ihracatçıya bağlı olduğunu ifade eden Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkenin ilerlemesi, döviz kaynaklarının bulunması ve ülkenin büyümesi ihracatçıya bağlandı. Çünkü iç piyasamızın durumu maalesef belli. Dolayısıyla ihracatçının, özellikle hem üretici olarak hem de ürünün satılması ile elde ettiği değerler açısından çok özel bir yeri var. Dövizin gerçek değerinin altında tutulmamasının yanında ihracatçının özellikle kaynak olarak ve kredi olarak da desteklenmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 150 milyarlık bir kaynağın aktarılıyor olmasının müjdesi, ihracatçıları bir noktada umutlandırsa da bunun farklı kredilerle de desteklenmesi gerekir. Yani bugün ihracatçı için en önemli kaynaklardan birisi istikrarlı olan Eximbank kaynaklarıdır. Merkez Bankası reeskont kredileri ile desteklenen ve istikrarlı olan ve bu destekleri her zaman alabileceğini bilen ihracatçı, bu krediyi daha cazip görüyor. Bu nedenle ihracatçının yalnız kur olarak değil kaynaklar yönünden de değerlendirilip, desteklenmesi gerekir. Nitekim kurumlar vergisinde de yapılmak istenen yalnız üretimden yapılan kaynak değerlenmesinin dışında kambiyo karlarının da burada kapsam içerisine alınması gerektiğini düşünüyorum. Sanayicinin son zamanlardaki işletme kredilerinde çektiği sıkıntıların giderilmesi açısından kaynak olarak da desteklenmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.” dedi.

Bloomberg HT ‘60 Dakika’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, enflasyon belirsizliğini değerlendirdi. Başkan Keçeci, “Sanayicinin son zamanlardaki işletme kredilerinde çektiği sıkıntıların giderilmesi açısından kaynak olarak da desteklenmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIN GERÇEKTEN ZORLANDIĞINI GÖRMEKTEYİZ”

İşletme kredilerimizdeki sıkıntıya sebebiyet veren ham madde fiyatlarında özellikle son günlerde farklılık görmekteyiz diyen Keçeci, “Bunun birkaç sebebi olduğunu düşünüyorum. Birincisi doların değerlenmesinin karşısında bütün metallerde bir düşme söz konusu olması. Bir diğer sebep ise Çin faktörü. Özellikle daha önce de Covid 19 salgınının sebebiyet verdiği durumlar nedeniyle biraz yavaşlamış ama son günlerde özellikle karantinanın bir şehirden adeta bütün ülkeye yayılması neticesinde işletmelerin çalışamadığını ve işletmelerde çalışmaların gerçekten zorlandığını görmekteyiz. Bu nedenle dünyanın en büyük hammadde tüketicisi ve hammadde pazarındaki piyasa değerlendiricisi olmasından dolayı bu eksikliğin getirdiği metal fiyatlarında değerler inanılmaz düştü. Mesela bakırda, demirde, alüminyumda son günlerdeki düşüşler devam ediyor. Bunların biraz daha düşmesi ile özellikle metal sektöründe çalışan sanayicilerimizin işletme kredilerinde belki bir müddet daha rahatlamasını sağlayacaktır. Ama uzun müddet devamını ümit etmiyorum.” şeklinde konuştu.