Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 30 Haziran’da gerçekleştireceği seçimle yeni başkanını belirleyecek. TİM Genel Kurulu öncesinde adaylığını açıklayan Tahsin Öztiryaki, Denizli İhracatçı Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve TİM Başkan vekili Süleyman Kocasert ve beraberindeki TİM delegeleriyle bir araya gelerek, yeni dönemdeki projelerini anlattı. DENİB ile bir araya gelerek proje ve hedeflerini paylaştıklarını ifade eden Öztiryaki, “DENİB ile bir araya geldik. Proje ve hedeflerimizi paylaştık. Başta TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert olmak üzere DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve kıymetli yönetimine sıcak ilgileri ve misafirperverlikleri için teşekkür ederim. İş birliği içerisinde, büyük hedeflere birlikte koşacağımıza inancım tam” diye konuştu.

“BİRLİKLERLE DAHA YAKIN TEMAS KURACAĞIZ”

Sektörlerin içine daha çok girerek, birliklerle daha yakın temas kurarak bütün sorunları tespit edip, çözümlenmesini sağlayacaklarını aktaran Öztiryaki, “Geçmiş dönem çalışmalarımızın, Türkiye ihracatının alt yapısını güçlendiren projeler olduğunu düşünüyorum. Katma değerli ürünler üreterek dünyaya sürdürülebilir şekilde ihracat yapmak, ürünlerimizi dünyanın gelişmiş ülkelerine satmak, sanayicileri katma değer ve tasarımla buluşturmak gibi önemli projeler yaptığımızı düşünüyorum. Tabii ki dünya konjonktürü paralelinde ihracatımız artarak bir yerlere ulaştı. Fakat sektörlerin içine daha çok girerek birliklerle daha yakın temas kurarak bütün sorunları tespit edip, çözümlenmesini sağlayacağız. Amacımız ihracatın önündeki engelleri kaldıracak çalışmalar yapmak. Tüm ihracatçı birlikleri ile hep beraber tartışarak, ortak akıl ile nasıl daha ileriye gideriz diye çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

“SADECE SANAYİDE DEĞİL TARIMDA DA KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ”

Hem Türk markasının dünyada gelişmesini sağlamak hem de ihracatı arttırmak amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Özrtiryaki, “Her şirketin, ürettiğinin yüzde 50’sini ihraç etmesi gerektiğini bilmesini sağlamamız lazım. Bu şekilde ülkemizin ihtiyacı olan dövizi getirerek, hem şirketlerimizin hem de ülkemizin ekonomisini güçlendirip katkı sağlamış olacağız. İhracat olgusunu yaygınlaştıracağız, KOBİ’lerin bu konuda gelişimini sağlayacağız. 71 bin ihracatçıyı artırmak için çalışacağız. Ürettiklerimizi dünyanın her yerine satabiliyoruz. Geçmiş yıllara göre çok fazla yol aldık. Bu özgüveni tekrar canlandırıp dünyanın her yerine taşımalıyız. Yeni pazarlar keşfetmemiz lazım. Gelişen pazarlarda Hindistan ve Çin pazarını göz ardı etmemeliyiz. Asya pasifik pazarında da büyümeliyiz. Ayrıca ara mamul ithalatı 172 milyar dolar, bunu azaltmakta bizim görevimiz. İthalata panzehir olmaya çalışacağız. Türkiye’de sadece sanayi alanında değil tarım alanında da katma değerli ürünler yapmalıyız. Örneğin; organik tarım alanları yaratarak katma değer sağlayabiliriz. Şu an üretilen ürünleri daha iyi ambalajlayarak daha katma değerli hale getirebiliriz. Ürünlerimizi perakende zincirlerimizle beraber dünya pazarları ile buluşturmalıyız. Türk markalarının mağazalarını açarak hem Türk markasının dünyada gelişmesini sağlamak hem de ihracatı arttırmak amacında olmalıyız” dedi.

“DENİZLİ İHRACAT HEDEFLERİMİZDE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Denizli’nin ihracat hedeflerine ulaşmalarında büyük katkısının olacağını vurgulayan Öztiryaki, “Denizli var olan potansiyeliyle ihracat rakamlarımızı yukarıya çekmemizde bize büyük katkı sağlayacak. Denizli gibi şehirlerimizin sayılarının artmasıyla ülkemiz hedeflerine mutlaka ulaşacaktır. Göreve geldiğimizde ülkemiz ve Denizli’mizin dış ticaret potansiyelini, ihracatçı sayısını artırmaya yönelik hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.