Sanayi şehri Denizli’de tekstil, kablo, cam, mermer, maden ve birçok alanda onlarca fabrika üretim yaparken on binlerce istihdam sağlamaya devam ediyor. Denizli bu yıl ihracatta da rekora koşuyor. Öyle ki, tüm zamanların ihracat rekoru Denizli’de kırılmak üzere. Son iki yılda finans sıkıntıları, sert döviz dalgalanmaları, ağır borç yükleri,  korona salgını nedeniyle yaşanan pandemi nedeniyle artı problemler ve birçok sorunla başa çıkmaya çalışan Denizli sanayisinde bazı fabrikalar ise, üretimden koptu. Yüzlerce çalışanı ise işinden oldu. Üretimden kopmamak adına son şans olarak konkordato şemsiyesi altında zor şartlarda şanslarını deneyen bazı firmalar batmaktan son anrda kurtulurken bazıları için şans faktörü öne çıkmadı.

İCRADAN SATILIK FABRİKALAR

Denizli’de madalyonun bir yüzü başarı hikayeleriyle yer tutarken diğer yüzünde ise bir dram yaşanıyor. Devletin resmi ilan portalı ilan.gov.tr verilerine göre Denizli’de 2020 yılı Ocak ayından bugüne 24 dev fabrika ve makine parkuru icradan satışa çıktı. Tekstil, mermer, kablo ve diğer üretim alanlarında yer alan fabrikalar bir bir icradan satılığa çıkarıldı. Denizli’de icra dairelerinin duyuruları, fabrika satış ilanlarıyla adeta doldu taştı.

ONLARCA KÜÇÜK ATÖLYE VE İŞLEKTME DE VAR

Denizli’de dev fabrikaların yanı sıra onlarca küçük ve orta işletme, atölyelerde üretimden çeşitli sıkıntıları nedeniyle koptu. İşletmelerin malları icradan satışa çıkartıldı. Denizli’de son iki yılda 78 işletmenin üretim yaptığı dükkan, depo, atölye de icradan satışa çıktı.

EN BÜYÜK NEDEN BANKA BORÇLARI

Dev fabrika ve küçük-orta  işletmelerin icra dosyaları incelendiğinde ise icralık olma nedenleri, bankalara olan borçları olarak öne çıkıyor. Borçlarını zamanında ödeyemeyen ve yapılandıramayan işletmeler, bankaların hukuki süreçleri başlatmalarından dolayı icradan satışa çıkıyor.