DTO Başkanı Uğur Erdoğan, göreve geldikleri 28 Eylül 2016 tarihinden itibaren gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatmak amacıyla Denizli Ticaret Odası Komite Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla istişare ve basın toplantısı gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda, göreve başlar başlamaz ilk iş olarak, üyeleri iş yerlerinde ziyaret ettiğini, onların istek ve önerilerini dinleyerek yol haritasını belirlediklerini ifade eden Erdoğan, 18 aylık dönemdeki faaliyetlerinden önemli olanlarına değinerek geride kalan süreci özetledi. Erdoğan, kısa sürede önemli ve geniş katılımlı toplantılar düzenlediklerine dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başta olmak üzere Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat Çetinkaya ile üst düzeyde toplantılar yaptıklarını söyleyen Başkan Erdoğan, “Denizli’miz, bu toplantılar sonrasında, çok sayıda kazanım elde etti” diye konuştu.

EĞİTİM KURUMU GİBİYİZ

Mesleki eğitimi çok önemsediklerini de vurgulayan Erdoğan, “2000’e yakın vatandaşımıza KOSGEB ve İŞKUR iş birliğiyle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. Bu sayede, 1 yıl gibi kısa bir sürede 195 vatandaşımız kendi işini kurdu. Bu firmalarda 360 kişi istihdam edildi. Bu işletmelerin yüzde 65’i, kadınlar tarafından kuruldu. 198 bin Euro’luk AB projemiz kapsamında, işi olmayan bayanlar da dahil çok sayıda insanımıza Isı, Su ve Ses Yalıtımı Eğitimi verdik. Mesleğinde nitelikli eleman haline gelmek isteyenlere, Kaynakçılık Eğitimi veriyoruz. Genç ve Kadın Girişimcilere, Tekstil Moda Desen Tasarım Eğitimi imkanı sağladık. Kadınların ekonomik ve sosyal konumlarını güçlendirmek, ekonomik kalkınmada etkin rol almalarını sağlamak, fırsat tanıyıp iş ve meslek sahibi olmalarını kolaylaştırmak için Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile başlattığımız Kız Kardeşim Projesi’nde, 198 bayan girişimcilik eğitimi aldı. Kısacası eğitim kurum gibi çalışarak Denizli’mizin hangi eğitime ihtiyacı varsa onu karşıladık ve bu eğitimlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca, 250 üniversite öğrencisine eğitim bursu verdik; vermeye de devam ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Erdoğan, aynı dönemde Denizli Tüccar ve Sanayici İş Adamları Platformu Dönem Sözcülüğü görevini de yürüttükleri hatırlattı; şehirdeki iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket ederek, finansmana erişime yönelik girişimlere öncülük ettiklerini söyledi. Erdoğan, “Bu sayede, 7 Nisan 2017’de Türk Eximbank Denizli Şubesi açıldı. Eximbank, 2017 yılında Denizlili ihracatçımızın ihracat miktarının yüzde 40’ını kredi olarak kullandırdı. Bu oran, yaklaşık 1 milyar 200 milyon Dolar’a tekabül etmektedir. Kredi Garanti Fonu Denizli Şubesi artık üyelerimize daha yakın; çünkü DTO binasında hizmet veriyor. 2017 yılında, DTO'daki KGF Şubesi'nden, Denizli’deki 6 bin 750 firmaya, 3 milyar 550 milyon TL’lik kefaletle, 3 milyar 900 milyon TL kredi kullandırıldı. 2017 yılında KOSGEB tarafından da Denizli’deki bin 47 Firmaya, 17 Milyon 510 Bin TL’lik destek sağlandı. Denizli’deki 554 firma TOBB Nefes Kredisi kapsamında 42 milyon 500 bin TL’lik bir havuzdan faydalandı” dedi.

“PROSEDÜRLERİ AZALTTIK”

Başkan Erdoğan, markalaşmaya ve prosedürleri en aza indirmeye yönelik girişimlerde de bulunduklarını belirterek, “Denizli’mizde düne kadar bir tane bile AR-GE Merkezi yokken çabalarımızda 7 tane birden kuruldu; 21 adet de Tasarım Merkezimiz var. Nüfusa göre oranladığımızda, Türkiye’de ilk 3’teyiz. Yine girişimlerimiz sonucunda, şirket kuruluş işlemlerinin tamamı artık DTO’da yapılıyor; 7 prosedür 1’e indi. İlan bedeli, Tescil Harçları, sermaye şirketleri için on binde dört olan Rekabet Kurumu Payı artık DTO’da tahsil ediliyor. Üyelerimiz, birçok işlem için başka resmî kurumlar ile bankalara gitmekten kurtuldu; onlar adına biz tahsil edip ilgili hesaplara yatırıyoruz. Ticari defter onayları, ana sözleşme ve imza beyannamesi onay işlemleri de artık DTO’da yapılıyor. Girişimlerimiz sonucunda limited şirketlerin kuruluşunda mecburi olan ve bankaya yatırılan yüzde 25 oranındaki bloke edilen tutar kaldırıldı. İnşaat izinlerinde mevcuttaki 18 prosedür 6’ya indi. Belediyelerde yapılan 12 işlem de 5’e indirildi. Yapı Denetiminde inşaat ruhsatındaki imza sayısı 18’den 1’e düştü” diye konuştu.

“DENİZLİ’MİZİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLADIK”

Denizli için AB kaynaklı projeler ürettiklerini de ifade eden DTO Başkanı Erdoğan, “DSO ve DTB ile Ortak Hizmet Binamızı temel atma aşamasına getirdik. Bu özel yapı, ülkemiz için de önemli bir birliktelik örneğidir. Proje çalışmalarını hızlandırdık. 400 bin Euro’luk Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (AB) Projesi uygulanmaya devam ediyor. Yine AB fonlarından 3 Milyon 600 Bin Euro’luk Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz kabul edildi ve imzalandı. Diğer illerden de katılımla çalıştayını yaptık. 9 Eylül ve Pamukkale Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle iş dünyasından katılımcılarımızı buluşturduk. Uygulamaya da yakın zamanda başlıyoruz. 8 milyon TL’lik eğitim ve AR-GE güdümlü Tasarım Merkezi Projesi’ni GEKA’ya sunduk. 1 Milyon 400 Bin TL’lik Laodikya Geleceğimizi Aydınlatıyor Projesi de, GEKA’ya sunuldu. Tüm projelerimizi topladığımızda yaklaşık 30 milyon TL’lik proje ile Denizli’mize büyük bir katkı sağlamış olduk” diye konuştu.

Kalabalık bir grupla basının karşısına çıkan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, düzenlediği istişare ve basın toplantısında, büyük bir aile olduklarına belirterek, “Yeni döneme de aynı heyecan ve sorumluluk bilinciyle gireceğiz” diye ifade etti.

Kalabalık bir grupla basının karşısına çıkan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, düzenlediği istişare ve basın toplantısında, büyük bir aile olduklarına belirterek, “Yeni döneme de aynı heyecan ve sorumluluk bilinciyle gireceğiz” diye ifade etti.