Alım gücünün giderek erimesi nedeniyle barınma ve gıda krizinin ortasında kalan emekliler, çalışmak zorunda kalırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Emekli aylığı 66 liradan 10 bin liraya, nereden nereye” ifadesiyle aylıkların 2022’den 2024’e kadar artırıldığı yönündeki iddiasına tepki gösteriyorlar.

Denizli Valisi Kasım Ayı Asayiş Raporunu Açıkladı:  280 Bin Kişi Sorgudan Geçti Denizli Valisi Kasım Ayı Asayiş Raporunu Açıkladı: 280 Bin Kişi Sorgudan Geçti

Sözkonusu durumu değerlendiren Tüm Emeklilerin Sendikası Denizli Şube Başkanı Mestan Yıldırım, emeklilerin yaşamakla ilgili sorunları olduğuna değindi. Aldıkları maaşın ne kiraya ne de gıdaya yettiğini söyleyen Yıldırım, “Vahim bir durum var. Yapıcı olarak buna çözüm bulması gereken hükümet emeklileri gözden çıkarttı, sadece oy potansiyeli olarak görüyor.” dedi.

 “ÇOCUĞA HARÇLIK VERİR GİBİ İKRAMİYE VERİYORLAR”

Emekli maaşları rakamsal olarak yükselse de alım gücü karşısında eridiğine dikkat çeken Yıldırım, şunları ifade etti: “Sayı arttı ödeyemiyoruz diyorlar ama bu tamamen manipülasyon. Buradaki olay tamamen algı değiştirmek. Buna inanmıyoruz. Bayram ikramiyesi konusunda da yine kandırılıyoruz. Çocuğa harçlık verir gibi ikramiye veriyorlar. Emeklilere şaka yapıyorlar ama emeklilerin artık şaka kaldıracak hali yok. Emekliler olarak cevabı sandıkta vereceğiz. Emeklileri seçim yatırımı olarak kullanmak istiyorlar, ‘Temmuza kadar şunları yapacağız’ diyorlar ama emekliler bunu yemiyor artık. Sokakta yatıyorlar, gıda alamıyorlar, barınma sorunları var. Emeklilerin gideceği huzurevi, sosyal alan bile yok. Yok sayılıyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Bizim örgütlenme özgürlüğümüzü bile elimizden alıyorlar. Ama biz mücadelemizi devam ettireceğiz.”

1,8 MİLYON EMEKLİNİN ÇALIŞMAK ZORUNDA

SGK’nin verilerine göre, tam 1,8 milyon emeklinin çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Mestan Yıldırım, “Uzmanların hesaplamalarına göre, emekli aylıkları 2002’deki düzeyini korusaydı bu yıl 23 bin lirayı geçecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Emekli aylığı 66 liradan 10 bin liraya, nereden nereye’ ifadesiyle aylıkların 2022’den 2024’e kadar artırıldığı yönündeki iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Hemen her seçim döneminde emeklileri dilinden düşürmeyen ancak 10 bin lira aylık ve 3 bin lira da bayram ikramiyesine mahkûm eden iktidar gerçeği saklayamadı. Emeklilerin ezici çoğunluğunu ilgilendiren en düşük işçi emekli aylığı Aralık 2002’de asgari ücretin yüzde 139’u kadar olurken iken bu yıl asgari ücretin yüzde 59’una geriledi.” Dedi.

ASIL MESELE

En düşük işçi emekli aylığının 2002'deki düzeyini koruması için 23 bin 633 TL olması gerektiğini söyleyen Yıldırım,  “Buna göre en düşük işçi emekli aylığı 13 bin 633 liranın eksilmiş durumda. Erdoğan’ın açıklamasının aksine 2002’deki en düşük işçi emeklisi aylığının 66 TL değil, 184,3 TL’ydi. Cumhurbaşkanı 11 milyona yakın işçi emeklisine ilişkin veriden değil birkaç yüz bini bulmayan en düşük Bağ-Kur tarım emekli aylığı verisinden söz ediyor. Asıl mesele işçi emekli aylığının ne olduğudur! Nereden nereye?” dedi.

1,8 MİLYON ÇALIŞIYOR

Öte yandan SGK verileriyle de çalışmak zorunda kalan emekli sayısı da ortaya çıktı. Buna göre 2023’te SGDP’ye tabi emekli çalışan sayısı 1 milyon 865 bin olurken çalışan EYT'li sayısı 919 bin. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre 2023 yılında 2 milyon 194 bin kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Hayatını kaybedenler dolayısıyla dosya bazında toplam emekli sayısındaki artış 2 milyon 108 bin kişi oldu. Emekli olan EYT'lilerin 919 bini sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor. 2023’te dosya bazında emekli olan sayısı 15,2 milyon kişiye ulaştı. Dul ve yetimlerin de yer aldığı kişi bazında emekli sayısı ise 13.9 milyondan 16 milyona yükseldi.

Editör: Orhun Çoban