denizliaktuel.com-ÖZKAN TOKMAK

Denizli’den yerel seçimler öncesi ilginç bir haber yansıdı. Beyağaç İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde doğup büyüyen ve ailesiyle yıllardır aynı adreste birlikte yaşayan Oğuz Karauzun, ‘Taşıma Seçmen’ itirazı sonucu seçmen listesinden silindiğini iddia etti.  270 seçmenli mahallede kuzeni dahil 4 kişinin muhtar adayı olarak çıktığını ve rekabetin çok yoğun olduğunu belirten Karauzun, kuzenine destek vereceği  bilindiği için kendisi dahil 14 kişinin daha seçmen listesinden aynı itiraz gerekçesiyle silindiğini öğrendiğini vurguladı. Adreste oturup oturulmadığının tespitinin bile yapılmadığını iddia eden Karauzun, yaptığı tüm girişimlere rağmen vatan görevi olan oy kullanma hakkını geri alamadığını söyledi. Muhtarlık rekabetine kurban gittiklerini belirten Karauzun, ‘Resmen kıyıma uğradık. Yaşadığımız mağduriyetin telafisi mümkün değil’ diyerek duruma isyan etti.

Denizli’de olduğu gibi tüm ülke 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlere kilitlendi. Partilerin adayları bir bir belirdi, seçim çalışmalarına başladı. Denizli’de de yerel seçim çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ancak muhtarlık adaylığına yönelik büyük bir talep patlaması da yaşanıyor. Öyle ki, merkezde bir mahalleden onlarca muhtar adayı çıkarken, 100-200 seçmenli mahalleler de bile aday patlaması yaşanıyor. Bu durum muhtarlık rekabetini artırırken, öyle durumlar gündeme yansıyor ki, şaşmamak elde değil.

OY KULLANAMAYACAK

Bir evde ‘Onlarca seçmen var’ haberleri gündeme yansırken, Denizli’den bu durumun tezatında ilginç bir haber de gündeme düştü. Doğduğu, büyüdüğü ve yıllardır oy kullandığı yer olan Beyağaç İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde ikamet eden Oğuz Karauzun, yapılan ‘Taşıma Seçmen’ itirazı sonucu bir kalemde seçmen listesinden silindi. Adresinde oturup oturmadığını kontrol için kimsenin gelmemesinin şaşkınlığını yaşadığını belirten Karauzun, 31 Mart yerel seçimlerinde artık oy kullanamayacağı gibi adresinden de oldu. ‘Ben yıllardır burada oturuyorum’ diye başvurmadığı yer kalmayan Karauzun’un tüm çabaları da boşa gitti.

“ÇOK ÜZGÜNÜM”

Yaşadığı travmayı aktaran Oğuz Karauzun, “Şaşkınım! Ben Beyağaç İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde doğdum, büyüdüm. Halen ilçemizde özel bir firmada çalışmaktayım. 2007 yılından bugüne de ailemle aynı evde oturmaktayım. Oylarımı hep burada kullandım. Mahallemizde kuzenim muhtar adaylığı için çalışmakta. Bizde akrabamızı destekliyoruz. Seçmen listeleri askıya çıktığında Mahalle Muhtarlığına giderek askıda ismimi gördüm. Bir sıkıntı yoktu. Ancak askı süresinde itiraz edilmiş, ‘Taşıma seçmen’ diyerek, benimle birlikte 14 kişi daha aynı gerekçeyle seçmen listesinden çıkarılmış. Ancak seçmen listeleri indikten sonra bu durumu öğrendim. Bir vatan evladı olarak görevim olan oy kullanma hakkını geri almak için Kale İlçe Seçim kuruluna itiraz dilekçemi ilettim. İlgili yerleri bilgilendirdim. Ancak askı süresi geçtiği için kabul görmedi. Bir polis bile gelmedi; adresimde oturup oturmadığımı kontrol etmek için. Sorgusuz sualsiz seçmen olma hakkımız elimizden alındı. Ancak mahallemizin mevcut muhtarının ilçe merkezinde oturan 6 akrabası 8 ay önce mahallemize taşınmış. Kimse bu duruma da ne itiraz etmiş ne de ses çıkarmış. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Kuzenim Güngör Yığınak, mahallemizde muhtar adayı çıktığı için bizden de destek alınacağı bilindiği için resmen burada kıyıma uğradık. Mahallemize kara bir lekedir bu durum. Sonuç olarak doğup, büyüdüğüm, yaşadığım adresten atılmış, silinmiş olduk. Bu durumu kabullenmek gerçekten çok zor. Demokrasi böyle işlemeyeceği gibi yetkilileri de göreve çağırıyorum” dedi.