Denizli’de 20 Mart tarihinde 5.7 büyüklüğünde Acıpayam depreminin ardından 8 Ağustos’ta Kandilli Rasathanesine göre 5.7, AFAD verilerine göre 6 büyüklüğünde deprem yaşanmış Denizli merkez dahil bölge her iki deprem de de adeta sarsılmıştı. Çardak İlçesini de derinden etkileyen Bozkurt depremiyle ilgili bilimsel araştırmanın sonuçları da paylaşıldı.  Artçıları halen devam eden Bozkurt’u sallayan 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrası Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin oluşturduğu bilimsel ekip, bölgede incelemelerde bulunarak elde ettikleri verileri aktardı. Oda Başkanı Dr. Barış Semiz yaptığı açıklama da;  “8 Ağustos’ta Bozkurt merkezli  AFAD verilerine göre 6, Kandilli Rasathanesine göre ise 5.7 büyüklüğünde olan bir deprem yaşandı.  Bölgede, ana şoktan yaklaşık 6 dakika kadar önce, öncü deprem olarak nitelenebilecek 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Ana deprem sonrası büyüklüğü 3,9’a kadar yükselen artçılar devam ediyor. Bozkurt depremleri; Çivril ve Acıgöl Grabenleri arasındaki bölgede meydana gelen deprem, Denizli, Afyon, Kütahya, Aydın, Burdur, İzmir ve Muğla illerinden hissedildi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, deprem sonrasındaki ilk 36 saat içerisinde, büyüklükleri 1.1 ile 3.8 arasında değişen ve 65 artçı deprem meydana gelmiştir. Bugüne kadar da yüzlerce deprem yaşanmıştır. Tahminimiz deprem sonrası 1 ay kadar daha zemin oturuncaya kadar artçılar sürecektir” dedi.

“HASAR KERPİÇ EVLERDE”

Semiz bölgede incelemelerde en fazla Dutluca’nın hasar gördüğünü belirterek, “Ana şok sonrasında depremin can kaybına sebep olmaması çok sevindirici bir durumdur. En fazla hasarın ise, Bozkurt ilçesine bağlı Dutluca Mahallesinde meydana geldiği görülmüştür. Ulusal ve uluslararası sismoloji kurumları tarafından yapılan Odak mekanizma çözümlerine göre, Bozkurt depreminin sismik kaynağı yaklaşık D-B uzanımlı ve eğim atımlı normal

fay niteliğindedir Bu fayın ürettiği depremin dış merkezi Çivril grabeni ile Acıgöl grabeni arasında kalan yükseltide verilmiştir. Deprem iç merkez derinliği, olası kaynak fayın eğim yönü ve açısı birlikte değerlendirildiğinde, bölgedeki depreme neden olan sismik kaynak Acıgöl grabenini güneyden sınırlayan Gemiş Fayı olarak değerlendirilebilir. Binalardaki maddi hasarların tümü Çardak-Dazkırı-Bozkurt hattı boyunca uzanan ve Acıgöl grabenini kuzeyden sınırlayan ve depremin dış merkezine çok yakın olan Maymundağı Fayı boyunca gözlenmiştir. Bina hasarları, özellikle Dutluca ve Avdan mahallelerinde kerpiç malzeme ile yapılan binalarda çatlak ve yarıklar şeklindedir” dedi.

DEPREM HEYELANA NEDEN OLDU

Depremin heyelanlara da neden olduğunu gözlemlediklerini aktaran Semiz, “Arazi çalışmaları sırasında, özellikle Acıgöl grabeninin kuzey kenar fay sarplığı boyunca sismogravitasyonal olaylara bağlı olarak gelişen kılcal çatlaklar, kaya düşmeleri ve heyelanlar şeklinde kitle hareketleri saptanmış ve kayıt edilmiştir. Yöre halkından edinilen bilgilere göre deprem sırasında bu alanlarda yüksekliği onlarca metreye ulaşan toz bulutları meydana gelmiştir. Sahada gerçekleştirilen gözlemler bu bölgede uzun eksenleri 3 metreye ulaşan kaya düşmelerinin meydana geldiğini göstermektedir.  Heyelanlar ise fay önü çökelleri içerisinde, kum ocakları işletme amaçlı açılan alanların dik yamaçlarında meydana gelmiştir. Sahada yapılan ölçümlere göre, kitle hareketleri ilişkili çizgisel gidişli kılcal çatlaklar birkaç metre uzunluğunda ve K40°-55°D arası doğrultularda gelişmiştir. Bu verilere göre Bozkurt depreminin şiddeti 7 olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

BU FAYLARA DİKKAT!

Bilimsel verilere göre  depremin, büyük bir olasılıkla Acıgöl grabenini güneyden sınırlayan Hemiş Fayı’na ait kollardan kaynaklandığını belirten Dr. Semiz, önemli bir noktayı da gözler önüne şu sözlerle serdi, “Binalardaki hasarların ve sismogravitasyonal deformasyonların Maymundağı Fayı boyunca gözlenmesi, oluşan depremin 6 büyüklüğünü aşması durumunda Maymundağı Fayı’nda yüzey kırığı oluşturması muhtemeldir. Bu nedenle Maymundağı Fayı’nın yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmesi önemlidir. Bunun yanında bölgede deprem üretme potansiyeli 6.8 büyüklüğüne varan diri faylar bulunmaktadır. Bu fayların birbirini tetikleme olasılığı

olduğundan bölgede yerleşim yerlerinden geçen tüm diri fayların yerinde incelenmesi ve yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi. Ne Acıpayam ne de Bozkurt depreminin Denizli merkezi etkileyecek fayları harekete geçiremeyeceğini aktaran Dr. Barış Semiz, ancak Denizli’nin de 6.8 büyüklüğünde bir depreme hazırlı olması gerektiğini söyledi.