Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, kekik üreticilerinin sorunlarını aktardı. Başkan Al, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı, Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Odaları Birliği ile Denizli Milletvekillerine sorun ve çözüm yollarını aktardığını ifade ederek üreticinin kekik fiyatlarındaki düşüşler neticesinde perişan olduğunu, pek çok çiftçinin kekik tarlalarını bozduğunu dile getirdi.

Beyağaç’ta Türkiye Tek Örnek Olan Fil Dişi Fosili Bulundu Beyağaç’ta Türkiye Tek Örnek Olan Fil Dişi Fosili Bulundu

“5 BİN DEKARA YAKIN KEKİK TARLASI BOZULDU”

Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, yaptığı açıklamada, “Denizli ili Buldan İlçemizde 23 bin dekar alanda kekik üretimi yapılmaktadır. 2022 Temmuz ayında hasat yapıldı, kekik kilogram fiyatı 30 TL’den başladı. Ancak geçen zaman içinde bugün 24.01.2023’de kekik kilogram fiyatı 16 TL ve halen üreticinin elinde yüzde %60 kekik satılmadı. Bu fiyat düşüklüğü çiftçilerimizi perişan etti. Üreticilerimiz şu ana kadar 5 bin dekara yakın kekik tarlasını bozdu. Ülkemizdeki enflasyonu göz önüne alırsak üreticilerimizin önümüzdeki yıl kekik üretmekte zorlanacağı aşikârdır” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Çözüm önerilerini de sıralayan Al, “ Acilen TMO'nun Kekik Taban Fiyatı oluşturarak alım yapması, önceki yıllarda iyi tarım uygulaması desteğinin günümüz şartlarına uygun revize edilmesi, Tarım İlçe Müdürlükleri tarafından kekiği satamayan çiftçilerimize Ziraat Bankası tarafından faizsiz kredi sağlanması. Bu önerilerimiz üreticilerimizin önümüzdeki yıllarda üretim faaliyetleri için zaruri önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.