denizliaktuel.com - Özkan Tokmak

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun 2017 Aralık’ta  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan bu değişiklikle Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilecekti. Ülke genelinde uygulamaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Uygulama sayesinde, mahkemelerin üzerindeki isim ve soyadının düzeltilmesine yönelik iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçler de kısaltıldı. Uygulama 2019 yılı sonuna kadar devam edecek.

DENİZLİ’DE YÜZLERCE KİŞİ BU HAKKI KULLANDI

Denizli’de uygulamadan yararlanarak ad ve soyadından rahatsız olanlar ilçe nüfus müdürlüklerine koştu. Öyle ki, il genelinde yaklaşık bin 500 kişi bu haktan yararlandı. Ancak en fazla başvurular merkez ilçeler Pamukkale ve Merkezefendi’den geldi. Merkezefendi’de 219 kişi isim değiştirirken, 163 kişi soyadını değiştirdi. Pamukkale’de ise 206 kişi isim değiştirirken 206 kişi soyadını değiştirdi. İki ilçede toplam 789 kişi bu haktan yararlandı.

Kadınlarda en çok düzeltilmesi istenen isim 'Rabiye' olurken, erkeklerde ise 'Ümüt' oldu. "Hava, Esma, Sade, Sümeyya, Küpra, Firdes, Meyrem, Hadice, Mehriban, Buşra" en çok değişen diğer kadın isimleri olurken, "Yunis, Memet, Abubekir, Serdal, Zekeriye, Çoşkun, Gökan, Ferat, Kazim, Salahattin" isimleri de en çok değiştirilen erkek isimleri oldu.

Kanun sayesinde birçok kişide ‘koyun, kuzu, kör, şaşı, çakal, tilki, topalak, top, yuvarlak, kaz, ördek’  gibi soyadlarını değiştirdi.