Dünyada talep gören önemli tıbbi ve aromatik ürünler arasında kekik baş sıralarda. Türkiye’nin yüzde 92 oranında kekik üretimi Denizli’de yapılıyor. Ayrıca dünyanın yüzde 85 kekik ihtiyacını 140 bin dekar alanda yıllık 15 bin ton üretimle Denizli sırtlıyor.  Bu nedenle çiftçiler açısından kekik Denizli’de altından daha değerli bir konumda yer alıyor. Üretilen Denizli kekiği dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor. Denizli; ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Asya’ya, Rusya’dan Japonya’ya kadar onlarca ülkeye kekik ihracatı yapıyor.Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kekiğin kullanım alanlarının artması kekiğe olan talebi daha da artıyor. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getiriyor.

MİLYONLUK GELİR

Denizli’de 140 bin dönüm alanda kekik yetiştiriciliği yapılıyor. Eymir, Gözler,  Uzunpınar, Kurtluca, Dağmarmara, Cindere ve Belenardıç kekik üretiminde baş sıralarda yer alıyor. Ancak bu yıl kekik üretiminde rekolte yüzde 20 oranında azaldı. Beklenen tahmini rekolte ise 14 bin ton civarında. Ama çiftçinin yüzünü güldüren bir gelişmede yaşandı. Tüccar geçtiğimiz yıl kilogram bazında 6 lira civarında kekik satın alırken bu yıl rakam 8 lira ve 8,5 lira aralığında. Bu yıl Denizlili çiftçinin kekikten dolayı cebine 120 milyon lira girecek.

MALİYETLER YÜKSEK

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’nin kekik üretiminde dünyada 1. Sırada yer aldığını hatırlatarak, üretim alanlarının giderek de arttığını açıkladı. Kısa zaman içinde Denizli’de 140 bin dekar alanda kekik üretimine geçildiğini aktaran Gemici, bu yıl baş gösteren en önemli sıkıntının ise, gübre, mazot fiyatlarındaki yükselişlerin girdi maliyetlerini üst sınıra çıkarması olduğunu söyledi. Ayrıca işçi maliyetleri de üzerine konduğunda Denizlili kekik üreticisinin ciddi anlamda kazancının girdi maliyetlerine gideceğini belirten Gemici, bu durumun üretimin gelecği açısından olumsuz bir tablo oluşturduğunu da söyledi.

BİLİNÇLİ ÜRETİM

Üreticiyi de seslenen Gemici, dünya pazarında hakimiyetin korunması için kekik üretiminde bilinçli olmak gekertiğine vurgu yaparak, “Dünya kekik üretiminde Denizli yüzde 85'lik oranla lider. Üretimin tamamı ihracata gönderilmekte. Bu değerli ürünün pazarının kaybedilmemesi için zirai mücadele ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması, yabancı ot mücadelesinin çapayla yapılması, kekiğin sararmadan hasat edilmesi, kurutma yerlerinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi, elde edilen ürünün yeni ve temiz çuvallara konularak güneş ve ışık almayan temiz depolarda saklanması ve içine yabancı madde karıştırılmaması çok önemli” dedi.