Denizli merkezli firmaların 2023 Ocak ayında 309 milyon dolar ihracat yaptığını ve Denizli ihracatının yılın ilk ayında düşüş gösterdiğini belirten Başkan Kasapoğlu, “TİM'in yayımladığı veriler ışığında, Denizli ihracat rakamı ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7 azalış gösterdi. Avrupa pazarındaki talep daralmasının sonuçları 2023'ün ilk ayında da etkilerini gösterdi. Covid19 pandemisi, akabinde Rusya-Ukrayna geriliminin ivme kazandırdığı talep daralması, 2022 yılının 3. Çeyreğinden bu yana ihracat rakamlarımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. İhracatımızın hedef noktaları olan pazarlarda uygulanan sıkı ekonomi politikalarının tezahürü olarak yaşanan talep daralması sürüyor.  Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 40'ına tekabül ederek, ihracatın lokomotif sektörü olan tekstil-konfeksiyon sektörü yaşanan daralmadan büyük yara almaya devam etmektedir. Bu durum ihracat verilerini olumsuz etkiliyor." dedi.

Denizli'nin Ocak 2022 dönemine göre 42.4 milyon dolar daha az ihracat yaptığını belirten Başkan Kasapoğlu, "Geçen yılın aynı döneminde ihracat rakamımız 351.5 milyon dolar seviyelerinde iken, bu yıl Ocak ayında 309 milyon dolar seviyelerinde. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise Almanya, Fransa, İsrail, Birleşik Krallık ve ABD oldu" ifadelerini kullandı.

ÜLKE İHRACATIMIZ YENI YILA CUMHURIYETIMIZIN 100. YILINA YAKIŞAN BIR GIRIŞ YAPTI

Denizli Müsiad İftarda Buluştu Denizli Müsiad İftarda Buluştu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlar nezdinde ülkemizin en yüksek Ocak ayı ihracat değerine ulaştığını ifade eden Başkan Kasapoğlu, Ocak ayında ihracatının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olduğunu kaydetti.  Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, " İhracatta özellikle savunma sanayinde yapılan hamlelerin kazanımlarını elde etmeye başlayan Türkiye Cumhuriyeti, yoluna daha büyük ve yeni hedefler koyarak emin adımlarla devam ediyor. Pandemi döneminden geçen yılın son çeyreğine kadar devam eden tedarik zincirinde ve hammadde konusunda yaşanan sıkıntıların azalmasıyla Cumhuriyetimizin 100. Yılında ve Odamızın kuruluşunun 50. yılında hem şehrimiz hem de ülkemiz adına ihracatta çok ciddi hedeflerimiz var. Bu hedeflerin tutması ve büyümesi için sanayicimiz, mağduriyet yaşadığı enflasyon, döviz kuru gibi alanlarda destek talebini devam ettiriyor. 2022 Yılında Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekoru dolar bazında kırılmış olsa da neredeyse bütün sektörlerde miktar bazında düşüş yaşandı. İhracat performansımızın yanı sıra yüksek ithalatın sebep olduğu cari açığa dikkat çeken Başkan Kasapoğlu, "Ocak Ayında ithalatımız, T.C. Ticaret Bakanlığının açıklamış olduğu geçici verilere göre 33.7 milyar dolar seviyelerinde seyretti. Bakanlığın açıkladığı rakamlar ışığında Ocak ayı dış ticaret açığımız da 14,4 milyar dolar seviyeleriyle rekor kırdı. Gelişmekte olan ve Gelişen ülke ekonomilerindeki mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen göstergeler (PMI),  küresel ölçekte bir ekonomik daralma riskinin  henüz ortadan kalkmadığını işaret ediyor." ifadeleri ile sözlerini noktaladı.