Denizli, orman yangınlarına karşı farkındalık ve mücadele çalışmalarını güçlendirmek için önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek 2024 yılı yangın istatistiklerini paylaştı ve 2025 yılına yönelik hazırlıkları aktardı. Programda, yangın önleme çalışmalarında başarılı olan muhtarlara sertifikalar dağıtıldı.
MUHTARLARLA YANGIN MÜCADELESİ DEĞERLENDİRİLDİ
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği toplantı, Bölge Müdürü Ahmet Köle’nin sunumuyla başladı. Ardından Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, muhtarlarla bir araya gelerek orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Karacabey, muhtarların yangın önleme süreçlerindeki kritik rolüne vurgu yaptı. Toplantı, muhtarların sorun ve taleplerinin dinlenmesiyle devam etti.
2024’TE 8 BİN 500 YANGIN: YÜZDE 81 İNSAN KAYNAKLI
Karacabey, 2024 yılına ilişkin çarpıcı veriler paylaştı: “Geçtiğimiz yıl ülke genelinde toplam 8 bin 500 yangın meydana geldi. Bu yangınların yüzde 19’u yıldırımdan, yüzde 81’i ise insan kaynaklıdır. İnsan kaynaklı yangınlar; çoban ateşi, avcı ateşi, tarla temizliği artıkları, piknik ateşi, sigara izmariti ve anız yakma gibi nedenlerle ortaya çıkıyor.” Karacabey, 3 bin 700 orman yangınının yanı sıra 4 bin 800 kırsal alan yangınının meydana geldiğini, orman yangınlarının yarısının kırsal alanlardan ormanlara sıçradığını belirtti.
DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEN MÜCADELE
Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’nin küresel ölçekte başarılı bir konumda olduğunu ifade eden Karacabey, “Yangınları engellemek çok basit, ancak söndürmek oldukça zor. Yangınlarla mücadelenin en önemli unsuru, yangınların çıkmasını engellemektir. Orman yangınları ile mücadelemizde dünyanın en başarılı ülkelerinden birisiyiz” dedi. Karacabey, erken müdahale ve toplumsal bilinçle yangınların kontrol altına alınmasında önemli mesafe kat edildiğini vurguladı.
2025’TE GÜÇLÜ HAZIRLIK: HAVA VE KARA FİLOSU
2025 yılında orman yangınlarıyla mücadele için kapsamlı bir hazırlık yapıldığını aktaran Karacabey, hava ve kara araçlarının detaylarını paylaştı: “2025’te havadan yangınlara karşı 105 helikopter, 27 uçak ve 14 İHA görev yapacak. Hava araçlarımız bir seferde 438 ton su atma kapasitesine sahip. Dünyada İHA’yı orman gözetlemede kullanan iki ülkeden biriyiz; biri Amerika, diğeri Türkiye.” Karacabey, 14 İHA’dan 12’sinin Orman Genel Müdürlüğü envanterinde olduğunu, kalan ikisinin ise Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihtiyaç halinde temin edileceğini belirtti.
KARA GÜCÜYLE TAM DONANIM
Karadan yürütülen yangın mücadele hazırlıklarına da değinen Karacabey, “Türkiye genelinde bin 786 arazöz, bin 600 noktada konuşlandırılmış durumda. Ayrıca 2 bin 742 ilk müdahale aracı ve 831 iş makinesi yangınlarla mücadele için hazır. Kara gücümüzü her geçen yıl artırıyoruz” dedi. Karacabey, bu araçların yangınlara hızlı müdahale için stratejik noktalarda bulunduğunu ifade etti.
25 BİN PERSONEL, 130 BİN GÖNÜLLÜ
Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınlarla mücadeledeki insan gücüne dikkat çeken Karacabey, “Müdürlüğümüz bünyesinde 25 bin personel, yangınlara müdahale için görev başında. Ayrıca Türkiye genelinde 130 binden fazla gönüllümüz bulunuyor” dedi. Gönüllülerin, yangın önleme ve mücadele süreçlerinde önemli bir destek sağladığını belirten Karacabey, toplumsal katılımın kritik olduğunu vurguladı.
MUHTARLARA SERTİFİKA VE MÜJDE
Programın sonunda, orman yangınlarını önlemede çaba gösteren köy ve mahalle muhtarlarına sertifikalar takdim edildi. Karacabey, muhtarlara bir de müjde verdi: “Hiç yangın çıkmamış köy ve mahallelerin taleplerine öncelik tanıyacağız. ”Bu teşvik, yangın önleme çalışmalarına katılımı artırmayı hedefliyor. Toplantı, muhtarların orman yangınlarına karşı daha aktif rol alması için önemli bir adım olarak değerlendirildi.