Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Osmanlı Kudüs’ünün tarihini aydınlatacak uluslararası bir projeye imza atıyor. İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından desteklenen “Osmanlı Kudüs’ünü Haritalandırmak” projesi, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör’ün ev sahipliğinde tanıtıldı. Proje, Kudüs’teki mülkiyet haklarını belgeleyerek Filistin meselesine bilimsel bir perspektif sunmayı hedefliyor.
TAPULAR DİJİTAL ORTAMDA HAYAT BULUYOR
Proje kapsamında, 19. yüzyıl sonlarına ait 12 bin Osmanlı tapu kaydı dijital ortama aktarılacak. Müslümanlara ait ibadetgâhlar, vakıf binaları, ticari yapılar ve meskenler, dijital tarih programlarıyla haritalarda görselleştirilecek. Prof. Dr. Yasemin Avcı’nın yürütücülüğünde, Doç. Dr. Kamuran Şimşek, Dr. Öğr. Üyesi Rauf Belge ve Doç. Dr. Alaattin Dolu’dan oluşan ekip, iki yıl içinde projeyi tamamlamayı planlıyor. PAÜ doktora öğrencileri Mihriban Uçar ve Yunus Emre Akyol da bursiyer olarak görev alıyor.
FİLİSTİN MESELESİNE TARİHİ BİR CEVAP
Proje, İsrail’in Kudüs Müslümanlarının mülkiyet haklarını görmezden gelmesine karşı Osmanlı tapularının hukuki geçerliliğini vurgulayacak. Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör, “Osmanlı Kudüs’ünü belgeleyecek bu özgün çalışmanın akademik alana ve uluslararası kamuoyuna önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır” dedi. Çalışma, Kudüs Müslümanlarının şehrin kadim halkı olduğunu belgeleyerek haksızlıkların önüne geçmeyi amaçlıyor.
ULUSLARARASI DESTEKLE GÜÇLÜ BİR ADIM
IRCICA danışmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın rehberliğinde yürütülen proje, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’ın desteğiyle ilerliyor. Prof. Dr. Yasemin Avcı, daha önce European Research Council’in Open Jerusalem projesi gibi uluslararası çalışmalarda yer aldı. Proje, Kudüs’ün Osmanlı dönemindeki sosyal ve kültürel yapısını da ortaya koyacak.