Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Gıda ve Yem Şubesinin; Denizli’de süt üretiminin kaliteli ve verimli bir şekilde artması amacıyla 428 mahallede 7 bin 552 kadın üreticiye uygulamalı çiğ süt ve işletme hijyeni ile bakım ve yem rasyonu konularında eğitim vermek için hayata geçirdiği ‘Pembe Çizmeler’ projesi büyük yankı uyandırdı.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

85 PERSONEL MAHALLE MAHALLE GEZDİ

Denizli’de kırsal kesimlerde hayvancılıkla uğraşan kadınların başrolde olduğu proje, kısa süre içerisinde meyvelerini vermeye başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı 85 teknik personelin saha çalışması sonucu 428 mahallede 7 bin 552 kadın üreticiye gerekli eğitimler verildi ve ‘pembe çizme’ hediye edildi. Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi de projeye destek verdi ve fular dağıtıldı.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

“YEM MALİYETİ AZALACAK, GELİR ARTACAK”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Denizli ziyaretinde övgüler yağdırdığı ‘Pembe Çizmeler Projesi’ hakkında bilgiler veren Gıda ve Yem Şube Müdürü Şehla Akpınar, “Denizli sanayi arz edilen çiğ süt sıralamasında Türkiye 5’incisi. Çiğ süre miktarı çok fazla ve Denizli bunu korumak ve artırmak zorunda. Bizlerde hayvancılık sektöründe geçinen insanlara ne katkı yapabiliriz diyerek ‘Pembe Çizmeler Projesi’ni hayata geçirdik. Yapılan çalışmalarla yem maliyeti azalacak, gelir artacak. Sütün kalitesi atacak ve ihraç olacak. Ayrıca ülke ekonomisine de katkısı olacak diye yola çıktık” dedi.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

Demokrasi Platformu 1 Mayıs Programını Açıkladı:  Fabrikadan, Tarladan, Meydana Demokrasi Platformu 1 Mayıs Programını Açıkladı: Fabrikadan, Tarladan, Meydana

“KADINLAR BİLİYORSA; ÇOCUKLARINA DA ÖĞRETİLER DİYE DÜŞÜNDÜK”

“Projeyi üreticiler üzerinden yapalım istedik” diyen Akpınar, “Kadın şube müdürü olmam hasebiyle kadınlar üzerinden ilerlemek istedik. Bir bölgede kadını eğitirseniz, herkesi eğitmiş olursunuz. Sonuçta bu işi kadınlar erkeklerden daha fazla yapıyorlar. Kadınlar biliyorsa; çocuklarına da öğretiler diye düşündük. Yaptığımız eğitimler de de kadına özel bir hediye verelim istedik ve çizme fikri aklımıza geldi. Kadınlarımızın elinden eşinin ya da oğlunun alamayacağı kendine özel olması içinde pembe çizmeyi tercih ettik. Proje kapsamında da çok ilgi gördü” diye konuştu.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

“TÜRKİYE’DE BU RENK BİR ÇİZME YOK”

“Türkiye’de bu renk bir çizme yok” diyerek sözlerine devam eden Akpınar, “Proje için Tarım ve Orman Bakanlığından destek aldık. Bize bir bütçe verdiler ve çizmeleri uzun pazarlıklar sonucu en uygun fiyata yaptırdık. Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi de 10 bin fular yaptırdı, Başkanımız Osman Zolan’ a da bu konuda hassasiyeti için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

“YERİ GELDİ SOKAKTA, YERİ GELDİ KAHVEHANEDE…”

Hedeflerine ulaştıklarını kaydeden Akpınar, “Proje için merkezde ve ilçelerdeki görevli 85 arkadaşımızla yol haritamızı belirledik. Yapacağımız eğitimleri salonlarda değil; bire bir uygulamalı yapalım istedik. Yeri geldi sokakta, yeri geldi kahvehanede yeri geldi besihanelerde projemizi gerçekleştirdik. 428 mahalleyi karış karış gezdik ve 7 bin 552 kadın üreticimizle bir olduk. Görevli arkadaşlarımızda projeyi sahiplendi ve ekstra yaptığımız çalışmalarla süt kalitesi noktasında veriler aldık” diye konuştu.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

“PROJENİN TEMELİNDE AİLE BÜTÇESİNE KATKI VAR”

“Proje kadınlarımızın çok hoşuna gitti” diyerek sözlerine devam eden Akpınar şu ifadeleri kullandı;

“Özel olduklarını hissettiler. Hediye almayı herkes sever. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’nin ziyaretinde de kadınlarımız yerini aldı ve pespembe bir görüntü ortaya çıktı. Vahit Kirişçi; yapılan çalışma sebebiyle çok duygulandı ve teşekkür etti. Toplantıda kadınlarımızın oluşturduğu ortam görülmeye değerdi. Göz ardı edilmesini istemem ama sadece kadınlarımız değil erkeklerde projeyi çok sahiplendiler ve her konuda yardımcı oldular. Sonuçta projenin temelinde aile bütçesine katkı var. Hedef kitlemiz hayvancılık yapan kadınlarımızdı ama erkeklerde nasibini aldı diye düşünüyorum” dedi.

denizli il tarım ve orman müdürlüğü

“SABAH ÇOCUĞUNDAN ÖNCE HAYVANINI BESLİYOR”

“Kadınlar üretiyor, dünya tüketiyor” diyen Akpınar, “Kadınlar her konuda her işin emeğini çekenler. Kadınlar üretiyor, dünya olarak tüketiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan kadınlar sabah çocuğundan önce hayvanını besliyor. Hafta içi yok, bayramı yok tatili yok, bugün yapmayayım deme şansı yok. Gerçekten işin yükü kadınların sırtında… Köyde, tarlada ya da ahırda… Kadının her şeyi başaracağını düşünenlerdenim. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız, alışkanlık haline gelmesini istiyorsanız oradaki kadınlara yatırım yapılmalı” ifadelerini kullandı.