Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Denizli’de görev yapan basın mensuplarını kahvaltıda buluşturdu. İl Sağlık Müdürlüğü yemekhanesinde düzenlenen kahvaltıya Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı,  Denizli’de görev yapan basın mensubu çalışanlarıyla Hizmet Başkanları katıldı. İlçelerde başlatılan göz tarama projesi sonuçları ve il geneli kanser tarama sonuçlarının da ele alındığı kahvaltı sonrası basın mensuplarına Denizli Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’nde göz ölçümü ve taraması yapıldı.

“15 İlçede 38 Bin Öğrenci Göz Taramasından Geçirildi”

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, hizmetlerin vatandaşa doğru aktarılması ve etkin şekilde geri dönüş alınabilmesi açısından basının gücünün önemli olduğunu vurgulayarak basın mensuplarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı. Öztürk, hem basın mensuplarının Bayramı’nı bir araya gelerek kutlamak hem de Müdürlük olarak yürütülen okul çocuklarında göz taraması ve kanser taramaları hakkında bilgi vermek amacıyla kahvaltı düzenlediklerini söyledi ve şöyle konuştu: “2015 yılında Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği dönemimizde Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği içinde okul çağındaki (6-17 yaş) çocuklarda; varsa göz problemlerinin erken evrede teşhis edilmesi ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi amacıyla başlattığımız 2018 yılında ise İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından devam ettirdiğimiz Denizli’de taranmadık çocuk kalmayacak sloganıyla  öncelikle göz hekiminin olmadığı İlçeler daha sonra diğer ilçeleri de içine alarak bugüne kadar 15 İlçede 37 bin 841 (%85) öğrencimizi taramadan geçirdik. Daha önceki yıllarda Buldan, Çal, Sarayköy, Honaz, Kale, Beyağaç ve Çameli İlçelerinde toplamda 20 bin 250, bu yıl Nisan ayında Baklan, Bekilli, Bozkurt, Çardak, Güney ve Serinhisar İlçelerinde toplam 6 bin 850 ve Mayıs ayında ise Tavas ve Çivril İlçelerinde toplam 10 bin 741 öğrenciye göz taraması yaptık. Bu taramalar ile öğrencilerimizin yaklaşık %10‘unda göz rahatsızlığı tespit ettik, %6,5 ‘una ise ilk defa gözlük verdik. Göz sağlığı; özellikle okul çağı çocuklar için okul başarısını doğrudan etkileyen önemli faktörlerden biri. Bu anlamda taramalarımızın, çocuklarımızın öğrenme ve okul başarısını arttırması açısından da iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“Mobil Tır ile Taramayı Vatandaşımızın Ayağına Götüreceğiz”

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, İl geneli yaptıkları kanser eğitim ve tarama çalışmaları sayesinde ise birçok kişide farkındalık oluşturduklarını ve erken evrede kanser vakaları tespit ettiklerini vurgulayarak kanser tarama sonuçlarında dikkat çeken rakamlara değindi. Öztürk: “Tarama programı, kanser belirtisi ve şikayetleri olmadan önce kanseri saptamaya yönelik olarak yapılan muayene, görüntü veya laboratuar işlemlerini içermektedir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programlarımız mevcuttur. Bu tarama programı kapsamında ; 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanseri taraması yaptırmalı, 30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik HPV/smear testi ile yaptırmalı, 50 yaşını dolduran kadın erkek her vatandaşımız da 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmalıdır. Vatandaşlarımız bu taramalarını ücretsiz KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde yaptırabilmektedirler. İlimizde Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde yürütülmekte olan 2018 Yılı ilk 6 aylık kanser taramalarında meme kanserinde 21 bin 873, rahim ağzı kanserinde 18 bin 777 ve kolon kanserinde 27 bin 106 taramayla toplamda yaklaşık 68 bin tarama yaptık. Bu taramalar sonucu 28 kişide meme kanseri, 17 kişide rahim ağzı kanseri erken evrede tespit edilerek tedavilerine başlandı. Bu taramalarda Denizli olarak Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Oranlarımızın bu denli yüksek olmasında Nisan ayında Sağlık Bakanlığımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından Denizli’ye gönderilen ve yaklaşık bir ay boyunca Denizli halkımıza hizmet veren Pembe Prenses isimli Mobil Kanser Tarama Tırının da etkisi çok büyük. İlk olarak Çivril’de, daha sonra Çardak, Acıpayam ve Organize Sanayi Bölgesi’nde bu Mobil Kanser Tarama Tırı ile yaptığımız taramalarımızda; meme kanseri taramasında mamografi filmleri okunan 3 bin 36 kadından 156 şüpheli olgu, ileri tetkik ve tedavi için üst merkezlere sevk edilerek 5 tanesinde malign kitle tespit edildi. Yine kolon kanseri taraması yapılan 858 kişiden şüpheli değerlendirilen 16’sı ve rahim ağzı kanseri taraması yapılan 612 kişiden şüpheli değerlendirilen 22’si ileri tetkik ve tedavi için ilgili merkezlere yönlendirilerek 3 kişiye operasyon planlandı. Bu elde ettiğimiz sonuçları gördükten sonra Denizli Sağlık Müdürlüğümüz bünyesine Mobil Kanser Tarama Tırı kazandırmak için çalışmalara başladık. Mobil Tır ile vatandaşlarımızın taramalarını bulundukları yerlerinde yapabilir hale geleceğiz” dedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ise İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e organziasyon için teşekkür ederek “Sayın İl Sağlık Müdürümüzünde belirttiği gibi bu hafta bizim haftamız. Aslında sansürün kaldırılışı nedeni ile 110 yıldır 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Bu nazik daveti nedeni ile kentimizin başarılı müdürlerinden Berna Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Sağlık alanında Denizli, basın alanında olduğu gibi Ege Bölgesi’nde örnek ve çekim merkezi olan illerden birisi haline geldi. Gerek kamu hastaneleri gerek üniversite hastanesi, gerek özel sağlık kuruluşları Denizli’yi gerçekten sağlık alanında Ege Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri haline getirdi. Birçok ilden hatta yurtdışından hastaların tedavi olmak için Denizli’yi tercih ettiğini görüyoruz. Bu başarılı sürecin oluşmasında Berna Hanım’ın da çok büyük katkısı var. Ben öncelikle kendisine bu yoğun çalışmasından dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kahvaltının ardından basın mensuplarına Denizli Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda tarafından göz muayenesi yapılarak bazılarına gözlük verildi, bazılarına ise gözlük değişikliği önerildi. Hastanede kullanılan cihazlar ve uygulanan tedaviler ile ilgili de bilgi veren Uz. Dr. Deda, şunları söyledi: “Muayene hazırlık aşamasında gözlük numarasını tahmini ölçen, göz tansiyonunu ölçen ve ayrıca hastalarımızın kullandığı gözlük numaralarını da tespit eden cihazlarımız mevcuttur. Muayene odasında artık hastaların gözlük ihtiyacının olup olmadığı, görmelerinin düzeyini belirlemek için gözlük çerçevesini, camını kendi içerisinde barındıran bir makine kullanılmaktadır. Ayrıca şüpheli hastalarda göz tansiyonu için gözün arkasındaki sinirin hasarını ölçen makinemiz, yine göz tansiyonunda özellikle kullandığımız gözün kalınlığını ölçen makinemiz hatta yeni doğanlarda bile göz tansiyonunu ölçebilen kalem şeklinde makinemiz mevcuttur. Şeker ve tansiyon hastalığı gibi durumlarda gözün arkasındaki hasarı görmek için göz anjiyosu ve gözün arkasının su toplamasını ölçen makinelerimiz vardır. Bunların haricinde prematüre bebeklerde gözün arkasının hasarlı olup olmadığını tespit eden Yoğun Bakımdan itibaren kullanabildiğimiz özel göz mercek ve cihazlarımız vardır. Ayrıca bunlarda kayıt imkanı da mevcuttur. Böylece çocuklarda 3-6 ay hatta 2 yaşına kadar hastalığın ilerleyip ilerlemediğini takip ve karşılaştırma yapabilmekteyiz. Bunlar Dünya’daki standartlarla aynı düzeydedir” dedi.