Acil Sağlık İstasyonlarının Temmuz ayı istatistik çalışmalarının değerlendirildiği, 112 istasyonlarının Komuta Kontrol Merkezi ile uyumu, vakaya çıkış ve varış süreleri, nakil noktaları ve ambulans kazalarının önlenmesi konusunda alınacak tedbirler başta olmak üzere pek çok önemli konunun görüşüldüğü toplantı soru cevap şeklinde yaklaşık 3 saat sürdü. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, acil çağrılara, kırsal alanlarda ilk 30 dakikada ulaşma oranının % 97’nin üzerine çıkarıldığını ve böylelikle gelişmiş ülkelerdeki vakaya ulaşma süresini yakaladıklarını hatta üzerine çıktıklarını söyledi. Öztürk, “Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, Acil Sağlık Hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Merkezde 11, ilçelerimizde 22 olmak üzere toplamda 33 adet Acil Sağlık İstasyonumuzdan oluşan hizmet ağı ve profesyonel ekiplerimiz ile acil çağrılara, kent merkezimizde ilk 10 dakikada ulaşma oranımız % 95’in üzerine, kırsal alanlarda ise ilk 30 dakikada ulaşma oranımız % 97’nin üzerine çıkarılarak gelişmiş ülkelerdeki vakaya ulaşma süreleri yakalanmıştır. Acil Çağrı Merkezi bünyesinde bulunan Komuta Kontrol Merkezine yapılan ihbarların değerlendirilmesi neticesinde tüm acil vakalara acil sağlık hizmeti sunulmakta, 24 saat online takip edilmekte, dijital sistem ile İlimiz genelinden gelen çağrılar haritalar üzerinde izlenebilmektedir. Denizli 112 Acil Sağlık Hizmetleri olarak, hastaya ulaşımı ve hasta naklini en hızlı şekilde sağlamak üzere kara ve hava ambulansları ile yılda ortalama 76 bin hastaya nakil ve sağlık hizmeti sunulmaktadır” dedi.

“Ambulans Kullanırken Trafikte Dikkatli ve Özenli Olunmalıdır”

Aslolanın insan hayatını kurtarmak olduğunu fakat kazaya sebebiyet vermemek için de ambulans kullanırken kurallara uyulması gerektiğini belirten Öztürk, “Ambulansı kullanan sağlık görevlilerimizin önceliği tabii ki hastayı en kısa sürede tedavi edileceği sağlık kuruluşuna ulaştırmak olmalıdır, fakat trafikte dikkatli ve özenli olunmalı, ışıklarda kontrollü geçilmelidir. Ambulans süratli gider, geçiş üstünlüğü vardır algısı ile değil hız limitlerine ve kontrollü geçişlere uyularak hareket edilmelidir. Hiçbir sağlık çalışanımızı veya hastamızı trafik kazasında kaybetmek istemiyoruz. Bunun için ne kendi can sağlığınızı nede hastalarımızın can sağlığını riske atarak ambulans kullanmayın" diye ifade etti.

112 Acil Sağlık İstasyonları Yenilendi…

Yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerinin de dile getirildiği toplantıda 6 Acil Sağlık İstasyonunun yenilendiğini ve 1 yeni Acil sağlık İstasyonunun İl’e kazandırıldığını belirten Öztürk, “Yoğun bir tempo içerisinde 7/24 fedakârca çalışan 112 Acil Sağlık İstasyonu çalışanlarımızın gece gündüz kullandıkları mekânların fiziki şartlarının iyi olması noktasında iyileştirmeler yapmaktayız. İlimizde bu yıl içerisinde Bağbaşı, Servergazi, Karahayıt, Deliktaş ve Saraylar İstasyonlarımızı yenileyerek Merkezefendi, Pamukkale ve Büyükşehir Belediyelerimizin yaptırdığı, Çardak İstasyonumuzu da kendi imkanlarımız ile yaptırdığımız yeni binalarına taşıdık.  Cumhuriyet 112 Acil Sağlık İstasyonumuzu da hizmete açtık” dedi.

Ambulanslarda doğum, kalp krizi gibi çok sık rastlanan son derece önemli hayati vakalarda gerektiğinde çok iyi müdahale edildiğini de belirten Öztürk, 112 acil sağlık istasyonu çalışanlarına bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.